Događaji u svijetu koji su obilježili 2018. – Šta je Brexit donio Velikoj Britaniji

Kriza britanske Vlade koja obuhvata čitav politički spektar, pa i konzervativce Therese May, trebala je, prema najavama, biti okončana glasanjem o sporazumu o Brexitu u britanskom parlamentu 11. decembra, ali je glasanje prolongirano

106
Brexit

Evropski sud pravde donio je odluku da Velika Britanije može jednostrano otkazati proces izlaska iz Evropske unije te da joj za to nije potrebna saglasnost drugih članica. „Sud je odlučio da članica Evropske unije ima pravo jednostrano poništiti vlastitu odluku o istupanju iz EU koju je ranije saopćila Evropskom vijeću“, navodi se u obrazloženju.

Najavljeno glasanje

Obznanjena dan prije najavljenog glasanja u britanskom parlamentu o sporazumu koji se tiče uslova izlaska Velike Britanije iz EU, a koji je britanska premijerka Theresa May postigla s evropskim zvaničnicima, odluka Evropskog suda pravde uvela je još jedno moguće rješenje za višegodišnju trakavicu zvanu Brexit. Vlada Velike Britanije je, doduše, ranije saopćila da će zemlja sigurno napustiti Evropsku uniju najkasnije 29. marta 2019., ali ne treba zanemariti činjenicu aktuelne krize britanske Vlade upravo zbog ovog pitanja.

Kriza britanske Vlade koja obuhvata čitav politički spektar, pa i konzervativce Therese May, trebala je, prema najavama, biti okončana glasanjem o sporazumu o Brexitu u britanskom parlamentu 11. decembra, ali je glasanje prolongirano.

Suočavanje s izborom

Premijerka May je naglasila da se zastupnici moraju suočiti s izborom oko sporazuma o Brexitu te da trebaju ili potvrditi njen sporazum s Evropskom unijom, ili odustati od sporazuma, ili odustati od Brexita.

May, koja treba podršku 320 zastupnika, također je naglasila kako smatra da još jedan referendum o Brexitu ne bi bio ispravna odluka.

 

PREKOTamara Zablocki
IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here