Rekordan izvoz ruskog plina

Rusija ističe stalni porast evropske potražnje za ruskim plinom u odbrani svojih novih planova izgradnje plinovoda preko Turske ili Baltičkog mora, no Evropska unija oklijeva i godinama tvrdi da želi različite izvore opskrbe plinom.

141
 Izvoz ruskog plina u Evropu zabilježio je 2018. novi rekord bez obzira na diplomatske napetosti i namjeru Evropske unije da smanji svoju ovisnost o Rusiji, objavio je ruski Gazprom.

 

“Gazprom, koji ima monopol na izvoz putem plinovoda, prodao je u Evropu i Tursku 201 milijardu metara kubnih plina tokom 2018. godine ili oko 3,5 posto više nego godinu dana ranije”, rekao je ruskim agencijama generalni direktor Gazproma Aleksej Miller.

Taj izvoz čini najveći dio prodaje plina u Evropu, a drugi dio, otvoren za konkurenciju, ostvaruje se prodajom ukapljenog prirodnog plina.

Rusija ističe stalni porast evropske potražnje za ruskim plinom u odbrani svojih novih planova izgradnje plinovoda preko Turske ili Baltičkog mora, no Evropska unija oklijeva i godinama tvrdi da želi različite izvore opskrbe plinom. Gazprom pokriva približno trećinu europskih potreba za plinom.

“Ukupna proizvodnja plina se oporavila za više od pet posto tokom 2018. godine na 497,6 milijardi metara kubnih” ,precizirao je Miller.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here