OCJENA POSLOVNOG AMBIJENTA 2018. GODINE: Emil Kučković, izvršni direktor LRC-a i Poslovnih novina

Stanje je mnogo bolje nego što se to prikazuje u javnosti.

361

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2018. godine uopće?

Bosanskohercegovačka ekonomija nije dovoljno razvijena, ali stanje je mnogo bolje nego što se to prikazuje u javnosti. Imamo mnogo pouzdanih kompanija koje su garancija pozitivne biznis klime i sa njima trebamo graditi jaku bh. ekonomiju, a upoređujući današnji period sa onim od prije desetak godina, mogu reći da su uslovi poslovanja u BiH mnogo bolji. Mala i srednja preduzeća čine preko 95 posto bh. ekonomije u 2018. godini, međutim, ukoliko gledamo ukupne prihode od prodaje – jasno je kako su velike kompanije okosnica ekonomskog sistema BiH.

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

LRC i Poslovne novine, u saradnji sa našim partnerima, nastoje ekonomiju vratiti u fokus javnosti. Organizirali smo dva najveća privredna događaja u BiH i na taj način pokazali da se uz pravi pristup mogu dobiti pozitivni rezultati. Ipak, nelikvidnost bh. privrede, odnosno nedostatak novca, jedan je od najvećih problema, a jedan od najvećih izazova u poslovanju je nedostatak vještina, odnosno radne snage odgovarajućih kvalifikacija.

Koji je to najprioritetniji ekonomski potez koji bi nova vlast trebala preduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta?

Poduzetništvo treba ohrabrivati na različite načine i stimulirati adekvatnim mjerama, a poboljšanje poslovnog ambijenta, direktne strane investicije te blaža porezna politika uz kvalitetnu radnu snagu ključni su faktori za napredak bh. privrede. Vlasti u BiH trebaju da imaju viziju i političku spremnost da se uhvate u koštac sa ključnim problemima, te da se sprovedu radikalne reforme, s obzirom na to da je osnovni preduvjet za privlačenje stranih investitora u jednu zemlje politička stabilnost.’

 

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here