Za privrednike u RS neprihvatljivo povećanje cijene struje

Naglašavaju da je prijedlog poskupljenja u direktnoj suprotnosti s prvim prioritetnim ciljem Programa ekonomskih reformi RS za period 2019-2021. godina

117
elektricna energija

Privredna komora Republike Srpske uputila je premijeru Radovanu Viškoviću, kao i resornim ministarima i generalnom direktoru Elektroprivrede RS, inicijativu za održavanje hitnog sastanka u vezi s prijedlogom poskupljenja cijene električne energije u tom bh. entitetu, koje je za poslovnu zajednicu “apsolutno neprihvatljivo“.

Hitna reakcija

U saopćenju podsjećaju da su suočeni s velikim brojem reakcija privrednika na informaciju o prijedlogu rasta cijene struje u RS, kao i sa zahtjevima za hitnu reakciju prema nadležnima u vezi s ovim prijedlogom.

Naglašavaju da je prijedlog poskupljenja u direktnoj suprotnosti s prvim prioritetnim ciljem Programa ekonomskih reformi RS za period 2019-2021. godina, koji je definiran kao “Povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede RS sa ciljem povećanja plaća“.

“Povećanje cijene električne energije, posebno u predloženim procentima od 11,59 do 16,92 posto, u zavisnosti od kategorije potrošnje (110 kV, 35 kV i 10 kV), nesumnjivo će negativno utjecati na konkurentnost naše privrede, jer je upravo dosadašnja cijena električne energije predstavljala konkurentsku prednost za privlačenje i domaćih i stranih ulagača i povoljnije uslove poslovanja”, upozoravaju iz entitetske Privredne komore.

Mjerom poskupljenja anulirat će se efekti drugih mjera koje predstavljaju određene olakšice za privredu i poslovanje u RS, a koje su dogovorene i definirane u Programu ekonomskih reformi RS za period 2019-2021. godina, što će dodatno umanjiti rezultate i pokazatelje blagog oporavka privrede.

Nepovoljni efekti

“Značajno je naglasiti da se povećanjem cijene električne energije šalje negativna poruka stranim investitorima koji su se, zbog njene dosadašnje cijene, opredijelili da svoje poslovanje registruju i obavljaju u RS, a posebno zabrinjavajući su nepovoljni efekti koje ovo može proizvesti u pogledu sigurnosti i predvidivosti poslovanja”, tvrde privrednici.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here