Rusi počeli polagati cijevi za plinovod Sjeverni tok 2

Najveći brod na svijetu za podvodno polaganje cijevi "Pionirski duh" pridružio se građevinskoj floti Sjevernog toka 2

204
Sjeverni tok 2

Izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2 ulazi u svoj zenit, a nakon Finske, mehanizacija za polaganje cijevi počela je s radovima i u švedskim teritorijalnim vodama.

Najveći brod na svijetu za podvodno polaganje cijevi “Pionirski duh” pridružio se građevinskoj floti Sjevernog toka 2, koja radi u finskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni na izgradnji plinovoda za snadbijevanje Evrope ruskim plinom preko Njemačke.

Plovilo dugačko 382 metra nastavit će instalirati cijevi za transport prirodnog plina umjesto broda “Soliter“, koji je prethodno započeo gradnju u Finskoj u septembru, javlja “Russia Today”.

Prema riječima operatera projekta Sjeverni tok 2, brod “Soliter” je premješten u južni dio švedske ekskluzivne ekonomske zone gdje će graditi dionicu od 510 kilometara u okviru tog projekta. Švedski radio SR je objavio da je “Soliter” počeo s polaganjem cijevi u švedskim teritorijalnim vodama i da se očekuje da će se građevinski radovi trajati do ljeta.

“Projekt Sjeverni tok 2 odvija se prema planu. Dobio je dozvole u četiri od pet zemalja kroz čije vode će prolaziti dvije trake cjevovoda“, kažu u kompaniji Sjeverni tok 2.

Dodaju da je do sada položeno oko 370 kilometara plinovoda. Sjeverni tok 2, koji će se protezati od Rusije do Njemačke ispod Baltičkog mora, imat će kapacitet od 55 milijardi kubnih metara plina godišnje.

Kako se procjenjuje, tim plinovodom će se obavljati tranzit 70 posto prodaje ruskog plina u Evropskoj uniji.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here