RS uskoro dobija reprocentre za uzgoj kvalitetnih grla

U reprocentrima domaći stočari mogu osigurati kvalitetna grla za potrebe vlastitih farmi po znatno povoljnoj cijeni i uz manje troškove od uvoza junica iz Evropske unije

137
rasna grla

U Republici Srpskoj na velikim gazdinstvima uskoro će biti formirani reprocentri u kojima će se uzgajati kvalitetna rasna grla za potrebe domaćih farmi. Na ovaj način će se značajno unaprijediti stočarska proizvodnja i smanjiti uvoz junica, koje ranijih godina na bh. farmama nisu dale očekivane rezultate. Inicijativu je pokrenulo resorno ministarstvo i udruženja poljoprivrednika.

U reprocentrima domaći stočari mogu osigurati kvalitetna grla za potrebe vlastitih farmi po znatno povoljnoj cijeni i uz manje troškove od uvoza junica iz Evropske unije.

Reprocentri će biti formirani na većim farmama koje imaju uvjete za proizvodnju kvalitetnih grla.

Zbog loših iskustva s uvezenim steonim junicama i nestašice na domaćem tržištu, ukazala se velika potreba osnivanja reproduktivnih centara.

Stočari u RS podržavaju akciju Ministarstva, jer će time imati veći izbor priplodnih grla.

Podsticajnim mjerama, resorno ministarstvo će podržati uzgoj kvalitetnih grla, jer će se unaprijediti domaće stočarstvo, povećati konkurentnost i produktivnost govedarske proizvodnje, a proizvođači približiti standardima EU.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here