Đurić: Poskupljenje struje negativno će uticati na privredu RS

Ukazao je i da postoje najave da će se ići na povećanje indirektnih poreza, kao preduslova da se nadomjeste sredstva za funkcioniranje Fonda zdravstva RS

132

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić upozorio je da će se moguće povećanje cijene električne energije u tom bh. entitetu negativno odraziti na privredna kretanja.

Ukazao je i da postoje najave da će se ići na povećanje indirektnih poreza, kao preduslova da se nadomjeste sredstva za funkcioniranje Fonda zdravstva RS.

I eventualno uvođenje poreza na dividenu, kako kaže, pokazuje da se naredne godine ne mogu očekivati pozitivni efekti primjene Programa ekonomskih reformi, koji je na prijedlog Vlade RS usvojen u Narodnoj skupštini RS.

Pojasnio je da poslovna zajednica nije imala primjedbi na taj program, ali zbog spomenutih i još nekih problema ostaje upitno u kojem stepenu, kojom dinamikom i u kojem obimu će biti realizovan u narednoj godini.

“Stoga naša očekivanja nisu velika, bar ne za prvu polovinu godine, jer je neophodno izmijeniti određene zakone i pripremiti akcione planove”, rekao je predsjednik Privredne komore RS, ističući i da ne postoji realna mogućnost za smanjenje opterećenja poslovanja dok se ne izmjene određene stvari.

Problem predstavlja, kaže, i sporost u formiranju vlasti na nivou BiH, ali i odliv radne snage, kojem se mora posebno posvetiti pažnja usvajanjem neophodnih dugoročnih mjera.

“Očekuje nas prilično teška poslovna godina, ali oni koji znaju šta hoće i traže način da to realizuju, mogu izaći iz problema”, ustvrdio je Đurić.

Kada je u pitanju ova godina, istakao je da je dobro da su zabilježeni pozitivni trendovi privredog rasta, ali da to nije dovoljno.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here