Osobe s invaliditetom preko ‘Greensa’ uključene u poljoprivrednu proizvodnju

U saradnji s USAID/Sweden FARMA II projektom "Greens" nastoji zagovarati i pokretanje konkretnih koraka na uvođenju novih sorti sjemena mikropovrća, kako bi se olakšao njihov uvoz

120

Preko društvenog biznisa “Greens” osobe s invaliditetom uključene su u organsku poljoprivrednu proizvodnju, a svoje proizvode predstavili su na Sarajevo Holiday Marketu.

“Greens” d.o.o. je započeo s radom ove godine nakon što je ProReha – Centar za osposobljavanje, prekvalifikaciju i rehabilitaciju osoba s invaliditetom dvije godine uspješno provodio projekat uključivanja osoba s invaliditetom u procese rada u poljoprivredi.

“Sve je dobilo biznis formu kada smo svoju ideju predstavili kroz Mozaikov inkubator. Bili smo odlučni osigurati zapošljavanje i angažman osoba s invaliditetom u proces poljoprivredne proizvodnje. Našli smo svoj fokus u uzgoju mikropovrća i začinskog bilja, koje se uglavnom koristi za salate i kao dodatak jelima”, kazao je asistent na razvoju projekta kompanije Greens Aldin Drnda.

Jedan od zaposlenika Greensa Zlatan Horo naveo je da osobe s invaliditetom na ovaj način imaju priliku za zapošljavanje, samostalni život i podršku u osposobljavanju za učešće na tržištu rada.

“Deset ljudi je uključeno u aktivnosti Greensa, dvoje zaposleno. Pomažem novim korisnicima, obučavam ih. Radim uglavnom na sađenju i održavanju začinskog bilja. Imamo i oko 20 različitih sorti Chili paprika, to kupujete kao višegodišnju biljku, koja se obnavlja i daje plodove”, naveo je Horo.

Alen Spahić također radi na plasteničkoj proizvodnji te održava staklenik u toku zime. Kazao je da imaju plastenik od 50 kvadrata, te staklenik od 25 kvadrata, te da se cijeli sistem temelji na međusobnoj podršci.

U saradnji s USAID/Sweden FARMA II projektom “Greens” nastoji zagovarati i pokretanje konkretnih koraka na uvođenju novih sorti sjemena mikropovrća, kako bi se olakšao njihov uvoz, o čemu su pokrenuli i razgovore s Upravom BiH za zaštitu zdravlja bilja. Pojedine prepreke u procesu nisu spriječile “Greens” da izađe na tržište, te danas svoje proizvode prodaju i u velikim trgovačkim centrima.

Cilj nam je da integrišemo osobe s invaliditetom na otvoreno tržište rada, edukujemo kupce o značaju zdrave ishrane, te tržištu ponudimo kvalitetan i zdrav proizvod. Danas naše proizvode možete pronaći u tržnom centru Mercator, te sarađujemo s vrhunskim ugostitetljima i kuharima. Prepoznaćete naše proizvode po brendu Greens, malim bijelim saksijama i privlačnim izdancima raznih vrsta začinskoga bilja i mikropovrća. Zahvaljujući podršci USAID/Sweden FARMA II projekta bili smo i na Sarajevo Holiday Marketu, a uvijek nas možete kontaktirati i putem društvenih mreža”, dodao je Drnda, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here