Čergić: Gradnje Termobloka u Banovićima strateški projekt RMU Banovići

Rudnik mrkog uglja Banovići ovu poslovnu godinu završava sa dobitkom većim od dva miliona KM i proizvedenih milion i šesto hiljada tona uglja

162

Dan rudara obilježen je u Rudniku mrkog uglja “Banovići”. U ovoj poslovnoj godini ostvarena je dobit veća od dva miliona KM. U modernizaciju opreme uloženo je 16,5 miliona KM.

Gradnje Termobloka u Banovićima je strateški projekt RMU „Banovići“, ponovio je direktor ovog rudnika Munever Čergić. Dodaje da će gradnja ovog bloka početi naredne godine. Čergić podsjeća i na standarde EU, jer do 2024. godine bit će ugašena dva bloka u Tuzli i dva u Kaknju. Bez gradnje bloka 7 u Tuzli, bloka 1 u Banovićima i bloka 8 u Kaknju nema stabilnog snabdijevanja električnom energijom, a samim tim ni stabilnog energetskog sistema u BiH.

Iskreno se nadam da će nova vlada oformiti neko tijelo koje će sa stručnog, a ne s političkog aspekta davati obrazloženja“, ističe Čergić.

Ove projekte podržava i Vlada Tuzlanskog kantona, kazao je premijer Jakub Suljkanović, te ih karakterizira kao generator koji će pokrenuti razvoj TK.

„Mi ćemo se uključiti u sve te procese i zajedno da s višim nivoima vlasti pomoći da se ti procesi privedu kraju i da se započne s izgradnjom ta dva projekta“, kazao je Suljkanović.

Rudnik mrkog uglja Banovići ovu poslovnu godinu završava sa dobitkom većim od dva miliona KM i proizvedenih milion i šesto hiljada tona uglja. U modernizaciju je uloženo 16,5 miliona KM. Započet je i investicijski cikus vrijedan 45 miliona KM. Planirano je investiranje 80 miliona KM u novi transportni sistem, novo mehanizirano čelo.

„U naredne tri godine sve te investicije će biti zatvorene i ukupne investicije, negdje oko 170 miliona KM bi trebalo da se u naredne tri godine pribave“, naglašava Čergić.

Od naredne godine u ovom će rudniku biti zaposleno tri hiljade radnika. S ponosom Banovići nose titulu rudarskog grada, a „crno zlato“ koje se ovdje proizvodi okosnica je života kako lokalne zajednice, tako i rudara, koji počinju i završavaju dan jednom riječju – „Sretno“.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here