Udruženje poslodavaca FBiH nije sretno zbog povećanja cijena električne energije

Iz Udruženja poručuju kako su, ipak, zadovoljni postignutim dogovorom

173

U Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine ističu da su djelomično zadovoljni činjenicom da su Elektroprivreda BiH i Vlada Federacije BiH dijelom uvažili zahtjeve UPFBiH vezane za najavljeno povećanje cijena električne energije za poslovne subjekte u FBiH, tako da će sada cijene električne energije za poslovne subjekte u Federaciji BiH iznosi između 1,7 i 4,9 posto u odnosu na prosječnu cijenu u 2018. godini, u zavisnosti od napona.

Iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH podsjećaju da je prvobitno bilo najavljeno povećanje cijena električne energije za 15 do 18 posto, a u nekim slučajevima čak i 30 posto za poslovne subjekte, na što je UPFBiH pokrenulo niz aktivnosti, formuliralo zahtjeve i alarmiralo poslovnu zajednicu i FBiH ukazujući na sve negativne posljedice prvobitno najavljenog povećanja kako za poslovne subjekte u FBiH, tako i za građane.

Nakon održanih sastanaka, predstavnici EPFBiH i Vlade FBiH su uvažili argumentirane zahtjeve Udruženja poslodavaca FBiH što je u konačnici rezultiralo značajnim korigovanjem najavljenog povećanja cijena električne energije, ali i mogućnošću dogovora za dodatno smanjenje cijena električne energije do 0,5 posto, što će se regulirati pojedinačnim pregovorima između poslovnih subjekata i EPFBiH. Također, EPBiH i Vlada FBiH su prihvatili zahtjev UPFBiH da se na do sada potpisane  ugovore s poslovnim subjektima o povećanju cijena električne energije za narednu godinu, urade aneksi sa korigovanim povećanjem cijena električne energije dogovorene na sastanku u Vladi FBiH u utorak, kako ove firme ne bi bile u neravnopravnom položaju u odnosu na druge.

Iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine naglašavaju da će za neke poslovne subjekte u FBiH cijena električne energije biti i jeftinija u odnosu na cijene koje su plaćali u ovoj godini.

Imajući u vidu početne pozicije i zahtjeve za poskupljenje cijena električne energije koji su išli i do 30 posto za pojedine poslovne subjekte u Federaciji BiH, iz Udruženja poslodavaca FBiH naglašavaju da nisu sretni sa posvećanjem cijena električne energije, ali su zadovoljni postignutim dogovorom, naročito ako se ima u vidu činjenica da se korigovano povećanje cijena električne energije odnosi na cijelu narednu godinu, tako da poslovni subjekti u FBiH mogu sa više sigurnosti realizirati planove za narednu godinu, naročito one koji se odnose na investicije, otvaranje novih radnih mjesta i izvoz.  Za poslovne subjekte u FBiH  je to od izuzetne važnosti u smislu stabilnijeg poslovanja u narednoj 2019. godini.

Stabilna cijena električne energije i energije uopće koji nisu roba, nego resurs, jedan je od preduvjeta daljeg rasta industrijske proizvodnje u FBiH u godini pred nama.

U Udruženju poslodavaca FBiH sa žaljenjem konstatuju da su bili jedina organizacija koja okuplja privrednike, a koja se angažirala i sa jasno forumuliranim zahtjevima se usprotivila prethodno najavljenim drastičnim povećanjima cijena električne energije. U ovim aktivnostima i nastojanjima, UPFBiH nije imalo pomoć drugih strukovnih organizacija, iako je insteres svih poslovih subjekata u FBiH da ne dođe do drastičnog povećanja cijena električne energije.

U Udruženju poslodavaca FBiH cijene konstruktivnu ulogu Elektroprivrede BiH  u razgovorima koja je olakšala postizanje rješenja. Pri čemu uspješno okončane razgovore o minimalnom povećanju cijena električne energije smatraju početkom reforme kompletnog sistema elektroprivede sa rudnicima u FBiH, a ne finalnim rješenjem.

Iz UPFBiH najavljuju da će pri Udruženju formirati radno tijelo koje će kontinuiratno pratiti kretanje cijena energenata.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here