Nissan pustio u pogon najveći solarni krov u Holandiji

Solarni krov instaliran u Nissanovom centru za proizvodnju dijelova smještenom u Amsterdamu proizvodi energiju iz obnovljivih izvora u količinama dovoljnim za pokretanje 900 domaćinstava i štedi 1,17 miliona kilograma CO2 godišnje

151
Solar roof installed at Nissan Motor Parts Center (Amsterdam)

Nissan je potvrdio da je u svojoj tvornici u Amsterdamu u pogon pustio najveći solarni krov u Holandiji.

Solarni krov je instaliran na krovu Nissanovog centra za proizvodnju dijelova smještenog u glavnom gradu Holandije, a sadrži skoro 9000 fotonaponskih panela s pomoću kojih na godišnjem nivou proizvodi energiju iz obnovljivih izvora u količinama dovoljnim za pokretanje 900 domaćinstava. Također će znatno smanjiti emisije CO2 koje ispušta tvornica. Procjenjuje se da će solarni krov ukupno uštediti 1,17 miliona kilograma CO2 godišnje.

Budući da može ispuniti gotovo 70 posto energetskih potreba centra na godišnjem novou, instalacija ovog velikog solarnog krova predstavlja veliki korak u Nissanovim nastojanjima da rad u Evropi učini održivijim. Pri tome će se energija koju generišu paneli prenositi direktno u nacionalnu električnu mrežu.

Francisco Carranza, direktor odjela Nissan Energy je izjavio: „Nissan ostaje predan smanjenju utjecaja naših tvornica širom Evrope na okolinu i oduševljeni smo što možemo potvrditi da smo danas u pogon pustili solarni krov našeg centra za proizvodnju dijelova u Amsterdamu.

Ulaganje u nova energetska rješenja i njihova integracija su temelj Nissanove strategije inteligentne mobilnosti, a ovaj je projekat jasan dokaz da želimo promijeniti ne samo način na koji vozite, već i način na koji živite.”

Dio projekta je finansiran nacionalnim programom skupnog finansiranja što njegove rezultate čini prvom velikom saradnjom između stanovnika i nekog proizvođača.

Koen Maes, direktor, Nissan Benelux: „Amsterdam je jedan od najnaprednijih gradova u Evropi i uzbuđeni smo što možemo pomoći gradu da na pametniji i efikasniji način iskoristi prostor, energiju i resurse te pritom učiniti svoje poslovanje održivijim.”

Nakon uspjeha ovog projekta, Nissanov centar za proizvodnju dijelova razmatra sljedeću fazu projekata kojima će smanjiti utjecaj tvornice na okolinu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here