Johnson & Johnson decenijama znao da prodaje baby puder s azbestom

Analiza dokumenata pokazala je da je kompanija još od 1971. godine bila svjesna da njihov baby puder sadrži tragove azbesta. Izvještaj je objavljen nakon što su protiv te korporacije podignute na hiljade tužbi u kojima se tvrdi da je njihov baby puder izazvao karcinom.

196
 Američki farmaceutski div Johnson & Johnson decenijama je znao da prodaje baby puder koji sadrži azbest, izvještava Reuters.

Izvještaj je objavljen nakon što su protiv te korporacije podignute na hiljade tužbi u kojima se tvrdi da je njihov baby puder izazvao karcinom.

Reutersova analiza dokumenata pokazala je da je kompanija još od 1971. godine bila svjesna da njihov baby puder sadrži tragove azbesta.

“Baby puder kompanije Johnson & Johnson je siguran i bez azbesta. Reutersov članak je jednostran i lažan. Jednostavno rečeno, Reutersova priča je apsurdna teorija zavjere”, objavili su advokati  Johnsona & Johnsona.

Peter Bicks advokat korporacije rekao je da je naučni konsenzus  da talk na kojem je baby puder baziran ne izaziva rak, neovisno o tome što je u tom talku.

“To je istina čak i ako je, a nije, talk puder koji proizvodi Johnson & Johnson ikad sadržavao sićušne količine azbesta koje je nemoguće detektirati”, dodao je Bicks

Dokumenti koji su se pojavili na suđenjima,a koji su odlukom suda bili skriveni od javnosti su otkrili da su kompanijina interna testiranja od 1971. do ranih 2000-ih pokazala da su u sirovom talku i gotovom proizvodu (baby puderu na bazi talka) ponekad otkrivene male količine azbesta.

Većina testiranja Johnsona & Johnsona nisu otkrila azbest u talku, a ona koja jesu nisu bila prijavljena regulatornim tijelima.

Dionice Johnsona & Johnsona su nakon ovog otkrića potonule na burzi, u jednom trenutku čak i 10 posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here