Fondacija Mozaik kroz još jednu saradnju sa Švedskom razvojnom agencijom u BiH nastavlja kreirati dobru ekonomiju u našoj zemlji. Ovo partnerstvo razvija poduzetništvo mladih kroz dodjelu ekspresnih i bespovratnih sredstava za pokretanje mikrobiznisa.

Nakon dva mjeseca rada na razvoju i selekciji mikrobiznisa mladih, od 43 prijavljena, njih 16 iz 12 različitih gradova i općina/opština, danas je na ceremoniji potpisivanja ugovora dobilo sredstva da ostvare svoju poduzetničku ideju.

„Nakon što sam čuo šta Fondacija Mozaik nudi, shvatio sam da će mi to olakšati da ostvarim svoju ideju. Pomogli su mi da napravim prvi veliki korak ka uspjehu“, rekao je Kenan Mostarlić, jedan od potpisnika, dodajući kako je zahvalan što postoje fondacije u BiH kao što je Mozaik.

Njegova ideja za mikrobiznis, No escape room, pruža novi vid zabave za sve uzraste kroz tematski uređene prostorije s mnogo zagonetki i skrivenih misterija za nešto starije te edukativno-zabavni sadržaj za najmlađe.

Osim zabave, mikrobiznisi koji su dobili sredstva, poput AntiStress Room nude kreativne načine za oslobađanje stresa, sve što možete zamisliti Artistika može napraviti, dok se ekipa iz Aronije brine za našu budućnost uzgojem jedne od najzdravijih biljaka. Pored navedena četiri, svoje ideje će pretočiti u mikrobiznise i Ljetnikovci, Orto dr. House, Plastenička proizvodnja povrća, Irinina IT školica za djecu i tinejdžere, Munika – izrada prirodnih suvenira, 64 proizvodnja i prodaja knedli, Proizvodnja i prodaja leda, Organsko kao nekad, Lješnjak, Sve na jednom mjestu, Sweet guesthouse, FoileX.

Iz SIDA-e ističu da do partnerstva s Mozaikom nije došlo slučajno nego se radi o dubljoj saradnji koja Mozaik podržava kroz tri oblasti: daljnju izgradnju ekosistema za društveno (impakt) preduzetništvo kroz LONAC.pro; razvoj partnerstava s privatnim sektorom u kontekstu podrške koju ovaj sektor može pružiti start-up firmama mladih u BiH te finansiranje mikrobiznisa kroz ongoing grant program. Napominju i da kako kroz mikrograntove i rad s Mozaikom žele ohrabriti mlade tokom njihovih najtežih prvih koraka u pokretanju biznisa te da se nadaju da će ovakav inovativni pristup dodjele sredstava u kojem zajednica ima veliku ulogu kroz glasanje uskoro postati primjer rada i u regiji.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here