Mala i srednja preduzeća (SME) su ključni generator ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine i prema procjeni Odjela za poslovanje sa privredom ProCredit Bank koja je lider u poslovanju sa malim i srednjim preduzećima u BiH, tako će i ostati u narednom periodu.  Rast industrijske proizvodnje, kao i trend povećanja pokrivenosti uvoza izvozom, 2017. godine 61,47 posto, 2018. godine 62,42 posto , pokazuje da naša ekonomija izražava znakove povećanja konkurentnosti na globalnom tržištu u odnosu na ranije periode. Posebno zanimljiv primjer rasta SME sektora je drvna industrija koja je u devet mjeseci 2018. godine ostvarila izvoz u iznosu od 1.032.053.589 KM, što je za 6,9 posto više nego u istom periodu lani. Pri tome je izvoz proizvoda u skupini drvo i proizvodi od drveta činio 56,7 posto, a izvoz namještaja i montažne drvene gradnje 43,3 posto, što je povoljniji odnos sa aspekta izvoza finalnih proizvoda od drveta nego prošle godine .

Primjetno je povećanje formalizovanosti biznisa i poslovanja, kao i rast investicija u SME sektoru. Budući da partneri na inostranim tržištima zahtijevaju ispunjavanje određenih EU standarda poslovanja, domaći poslodavci ulažu značajne resurse kako bi ispunili minimalne kriterije što dovodi do formalizacije biznisa, boljeg uređenja odnosa radnik – poslodavac, unaprjeđenja proizvodnih procesa, te urednog izmirenja poreskih obaveza. Budući da su ova preduzeća sve formalizovanija kako bi se uskladili sa zahtjevima kupaca i regulatora, država također profitira u vidu povećanih prihoda od poreza i doprinosa. Dodatno, bitno je napomenuti da izvozno orijentisane kompanije dosta investiraju kako bi finalni proizvod koji se izvozi bio uz moderne tehnologije usklađen sa strogim EU kriterijima, a istovremeno kako bi i naše kompanije bile konkurentne na ino – tržištima.

SME sektor u BiH učestvuje u GDP-u sa više od 60 posto. Inače, ove kompanije učestvuju u BDP-u EU sa više od 60 posto, a BiH također prati taj trend. Učešće u broju zaposlenih SME-a u EU je više od  65 posto, dok je taj omjer u BiH 60 posto. U posljednje vrijeme primjetan je porast plata uposlenih u SME sektoru, na što dijelom utiču migraciona kretanja, jer je kvalitetna radna snaga svugdje cijenjena i plaćena adekvatno. S druge strane, rast obima poslovanja i veći profiti koji se ostvaruju prvenstveno na inozemnim tržištima daju mogućnost poslodavcima da povećaju plate. Osim toga, stabilna finansijska podrška banaka pogoduje lakšem pristupu fondovima. Bankarsko tržište u BiH je segmentirano i jako konkurentno. S tim u vezi postoji kvalitetna finansijska podrška za kvalitetne firme i projekte.

Prema predviđanju ProCredit Bank udio SME u GDP-u se neće značajno mijenjati u odnosu na trenutno stanje tim prije što smo skoro na prosjeku EU, ali sa puno manje SME kompanija po glavi stanovnika. Nove kompanije mogu napraviti razliku ali tek u nekom srednjoročnom periodu. Prema analizama SME kompanija koje je ova banka radila u periodu 2008-2017, primjetna su tri trenda: iz godine u godinu raste broj SME kompanija mada usporenijim tempom, zatim kompanije koje su „preživjele“ od 2008. na ovamo bilježe konstantan rast profita i kapitala i na kkraju primjetno je da SME kompanije postaju veće jer su prevazišle dječije bolesti i sada su fokusirane na rast i razvoj

S obzirom na okolnosti, očekivan je rast broja SME kompanija. Ukupan dosadašnji rast broja SME kompanija za period 2008-2017 je 38 posto. Očekivanja su da će se ovaj rast mada usporeno, ali ipak nastaviti, tako da je naša procjena da bi u 2019. godini trebalo očekivati tri posto više SME kompanija u odnosu na ovu godinu.

 

 

 

 

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here