Danas je između Končar – Elektroindustrije i kineske grupe China XD Electric Co. sklopljen ugovor o osnivanju zajedničkog poduzeća za proizvodnju visokonaponske opreme. Ugovor su potpisali Yaping Wang, generalni direktor kompanije XD Electric Switchgear i Miroslav Poljak, član Uprave KONČARA.

Domaćin svečanosti koja je održana u Poslovnom neboderu Končara bila je Uprava KONČARA na čelu s predsjednikom Darinkom Bagom, a događaju su prisustvovali ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te predstavnici Veleposlanstva Narodne Republike Kine u RH.

Ovo svečano potpisivanje nastavak je aktivnosti u području proizvodnje visokonaponske sklopne opreme.  Nakon dvogodišnjih pregovora 12. juna 2018. godine u Xi’anu (Kina) s kineskom grupom China XD Electric Co. potpisan je dionički ugovor o osnivanju zajedničkog poduzeća za proizvodnju visokonaponskih, plinom SF6 izoliranih, sklopnih postrojenja (GIS postrojenja) naponskih razina od 170 do 420 kV.

Današnjim ugovorom osnovano je zajedničko društvo „Končar-XD Visokonaponska sklopna postrojenja“ sa sjedištem u Zagrebu i u 50-postotnom vlasništvu svakog od partnera. Ulaganje iznosi 140 miliona kuna, od čega se više od 50 posto odnosi na temeljni kapital novog društva. Proizvodni program će se nastavljati na asortiman društva Končar – Aparati i postrojenja (KAP), a prodajnim kanalima bit će usmjeren prema evropskim tržištima. Društvo će u početku zaposliti pedesetak radnika, a s glavnim proizvodom na tržište planira izaći krajem 2020. godine. Proizvodni pogoni ukupne površine 5000 metara kvadratnih bit će izgrađeni na lokaciji Sesvetski Kraljevec, te će omogućavati montažu i ispitivanje visokonaponske opreme do 550 kV.

„Društvo Končar-XD Visokonaponska sklopna postrojenja je još jedan dobar primjer kako China XD Electric Co. implementira inicijativu kineske vlade “One Belt, One Road” i aktivno provodi međunarodnu saradnju NR Kine i Srednje i Istočne Europe. Ovo je također važno postignuće prijateljske suradnje između NR Kine i Hrvatske. China XD Electric Co. grupa pridaje veliku važnost ovom zajedničkom pothvatu i saradnji s Končarom i vjerujemo da će novonastalo društvo biti zajednička strateška i poslovna platforma za obje strane u Evropi. Koristeći prednosti brenda, tehnologije i usluga za postizanje rasta poslovanja i jedne i druge Grupe uvjereni smo da će se, zajedničkim naporima zaposlenika, društvo KONČAR-XD Visokonaponska sklopna postrojenja brzo razviti i postati polazište tehnologije“, rekao je Yaping Wang.

„Uprava Končar- Elektroindustrije prepoznala je trend razvoja elektroenergetskog sustava i značajnog povećanja udjela visokonaponskih sklopnih postrojenja izoliranih plinom SF6 u odnosu na konvencionalna zrakom izolirana postrojenja. S obzirom na to potaknuli smo razvoj novog 145 kV GIS postrojenja te uložili napore u pronalazak strateškog partnera za proizvodnju rasklopnih postrojenja viših naponskih razina. Rezultat toga je osnivanje visokotehnološke tvrtke Končar-XD Visokonaponska sklopna postrojenja. Investicije poput ove, koje otvaraju nova radna mjesta i podupiru razvoj novih proizvoda dodane vrijednosti optimalno je rješenje i za Grupu Končar, i za hrvatsko gospodarstvo“, dodao je Miroslav Poljak.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here