UNIKATNA PODRŠKA STUDENTIMA – „GROWUP“ POSLOVNI INKUBATOR

Poslovni inkubator predstavlja unikatnu podršku studentima u razvijanju kompetencija, znanja i vještina koje su neophodne u savremenom poslovnom svijetu.

157

Prvi univerzitetski poslovni inkubator „GrowUp“ Business&Innovation Hub svečano je otvoren jučer na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.Poslovni inkubator predstavlja unikatnu podršku studentima u razvijanju kompetencija, znanja i vještina koje su neophodne u savremenom poslovnom svijetu.

„Pokušavamo da izađemo iz onoga o čemu se vrlo često govori, a to je da su fakulteti naprosto samo mjesto gdje se uči teorija. Mi sada pokušavamo pokazati da se ovdje može naučiti dosta prakse. U tom konteksu, posebno se zahvaljujemo našim partnerima iz poslovnog svijeta jer su nam oni korektivni faktor za ono što mi radimo, odnosno daju nam stvarne ulazne parametre šta to mladim ljudima treba da bi oni bili spremni za tržište rada“,  kazala je dekanesa,prve javne visokoobrazovneustanove koja u BiH organizuje poslovni inkubator, Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, prof.dr. Jasmina Selimović.

Menadžerica GrowUp inkubatora ujedno i profesorica sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, doc.dr. Amila Pilav-Velić je napravila osvrt na prvi univerzitetski poslovni inkubator.

„Ovaj inkubator funkcionira tek od septembra ove godine te već imamo 25 start-up – era, a do kraja maja naredne godine imat ćemo ukupno 75 start-up projekata. GrowUp Business&Innovation Hub je centralno mjesto generiranja studentskih inovativnih ideja, ali i hub korporativnih inovacija u saradnji sa već etabliranim kompanijama na našem tržištu“,  dodala je Pilav-Velić.

Jedna od gostiju na svečanom otvorenju bila je menadžerica Dotforge akceleratora iz Mančestera, Velika Britanija, Helena Habdija.

„Vještine koje će se cijeniti u budućnosti su one životne, softverske i poduzetničke koje će se koristiti u rješavanju problema i u inovacijama. Zbog tehnologije i napretka koji se dešava, poslovi će se toliko brzo mijenjati tako da će glavni izazov biti naša brzina u adaptaciji, a za to je potrebno aktivno učenje.“ Gost koji je također podržao promociju „GrowUp“ poslovnog inkubatora iz poslovnog svijeta bio je predstavnik kompanije PricewaterhouseCoopers, gospodin Armin Dinar: „Želimo probližiti iskustva sa stanovišta korporativne inovacije i onoga gdje mi uključujemo studente i mlađi kadar kako bi pomogli te zajedno rješavali neke ozbiljne probleme kada su u pitanju veliki biznisi i veliki sistemi“, poručila je Habdija.

Kroz aktivnosti inkubatora studentima se omogućava specifična pomoć pri sticanju prvog radnog iskustva i pokretanja vlastitog biznisa u različitim sektorima djelovanja uz mentorstvo vodećih regionalnih i međunarodnih eksperata. Na ovaj način Univerzitet u Sarajevu jedruštveno odgovoran i želi suzbiti loš trend, a to je odlazak iz ove zemlje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here