Saradnička mreža za podršku stranim investitorima u službi privrednog rasta BiH

Kroz postoinvesticijsku podršku FIPA-e i  Saradničke mreže otklonjeno više od 150 identificiranih prepreka za investiranje

192

Članovi Saradničke mreže za podršku stranim investitorima u BiH sastali su se 4. decembra 2018. godine u Goraždu kako bi razgovarali o rezultatima rada na podršci stranim investitorima realiziranim tokom 2018. godine, te planovima rada za narednu godinu.

 U ime Agencije za unapređenje stranih investitora BiH (FIPA) Gordan Milinić je istaknuo značaj saradnje svih nadležnih institucija na podršci stranim investitorima u BiH u situaciji kada nam je svako novo radno mjesto dragocjeno i u situaciji kada imamo visok procenat nezaposlenih. Također, naglašeno je da je neophodno osigurati zajedničko djelovanje nadležnih institucija, te koordiniran pristup privlačenju stranih investicija radi značajnijeg povećanja stranog kapitala u BiH.

Milinić je između ostalog govorio i o prilivu stranih ulaganja u 2017. godini kada je zabilježeno 777 miliona KM stranih investicija, što je bilo povećanje od 37,9 posto u odnosu na 2016.godinu. Trend rasta investicija je nastavljen i u 2018. godini, tako da za prvih šest mjeseci ove godine bilježimo 452,5 miliona KM. Naglasio je potrebu zajedničkog djelovanja na kreiranju prijateljskog poslovnog okruženja kako za domaće tako i za strane investitore.

Saradnička mreža predstavlja sponu između zahtjeva privrede i predstavnika vlasti s ciljem stvaranja stimulativnijeg poslovnog okruženja, povećanja zaposlenosti, te sveukupnog ekonomskog razvoja zemlje.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović je govorio ovom prilikom o uspješnom ekonomskom razvoju Goražda, uloženim naporima na kreiranju povoljnog poslovnog okruženja koje je privuklo značajne investicije u ovaj grad, poput Emka Bosnia, Bekto Precisa, Prevent, i drugi, koji zapošljavaju veliki broj radnika.

Istaknuo je spremnost gradske administracije da u svakom momentu pruži maksimalnu podršku svim privrednicima na području Goražda, te da aktivno učestvuje u radu Suradničke mreže za dobrobit BiH.

Nakon sastanka, odrganizirana je i posjeta firmi Prevent Goražde.

Mreža danas broji 40 članica, a kroz nju je od 2013. godine do decembra 2017. godine posjećeno 159 kompanija. Ukupno je identificirano više od 150 ad hoc otvorenih pitanja. Veliki dio ovih pitanja je riješen aktivnim zalaganjem i učešćem institucija. Za 12 kompanija trenutno se radi na rješavanju otvorenih pitanja. Predožene su 204 reformske mjere od kojih je 20 potpuno realizirano, 25 djelimično, 45 je u proceduri, za 10 prepreka još uvijek nisu pokrenute aktivnosti.

Saradnička mreža je osnovana uz podršku Međunarodne finansijske korporacije, IFC, članice Grupacije Svjetske banke.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here