Ovlašteni službenici UIO oduzeli 7.327 paklica cigareta u vrijednosti od oko 33.000 KM

U toku 2018. godine ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje oduzeli su cigarete i duhan, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama ukupne vrijednosti u iznosu od 1,6 miliona KM.

147

Poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti na putnoj komunikaciji Foča-Sarajevo, u mjestu Trnovo, ovlaštena službena lica UIO, Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo, u saradnji sa pripadnicima MUP-a RS,  PS Trnovo, oduzeli su 7.327 paklica cigareta (Royal Blue, Royal Blue Slim, FM Blue, FM Red, Merilyn Pink i Trokadero). Ukupna tržišna vrijednost oduzetih cigareta procjenjuje se na iznos od 33.000 KM, a iste su oduzete jer nisu bile  obilježene akciznim markicama UIO. Navedena oduzimanja izvršena su u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i Suda BiH.

U saradnji sa Grupom za istrage RC Sarajevo, protiv počinioca bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210 a., Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Prilikom provođenja navedene aktivnosti, ovlaštena službena lica UIO BiH koristili su vozila i specijalističku opremu doniranu od EXBS programa Vlade SAD.

U toku 2018. godine ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje oduzeli su cigarete i duhan, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama ukupne vrijednosti u iznosu od 1,6 miliona KM.

Važno je istaći da su službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo u toku 2018. godine ukupno oduzeli 65.206 paklica cigareta, te 1.139 kg rezanog duhana.

pecijističkih obuka i treninga pod pokroviteljstvom EXBS programa.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane u BiH da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik nezakonite trgovine, utaje akciza, carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here