Veliki ekološki projekt Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine proslavit će jubilarnu petu godinu postojanja. Nakon godina uspješne suradnje i sjajnih rezultata, inicijatori Henkel, Bingo te Eko život i ronilački klub Bosna prezentirali su novi plan aktivnosti za sljedeću godinu i tako najavili tradicionalni ekološki projekt, koji je od pokretanja do danas oduševio i razveselio velik broj građana. Nakon prodajne akcije u kojoj mogu učestvovati svi građani kupnjom Persil, Silan i Somat proizvoda u Bingo prodavaonicama, u proljeće 2019. ronilački će klub Bosna biti zadužen za čišćenje sljedećih lokacija diljem Bosne i Hercegovine: rijeka Drina kod Višegrada, rijeka Bosna kod Sarajeva, jezero Mandak kod Livna, Jablaničko jezero kod Jablanice, jezero Šićki brod kod Tuzle.

O važnosti projekta govori činjenica da svake godine u akcijama čišćenja sudjeluje više od 130 ronioca te je iz sezone u sezonu izronjeno i zbrinuto sve više vreća otpada, uglavnom plastike, boca i gume.

Nakon četverogodišnje suradnje koja donosi fenomenalne rezultate, ulazak u petu tradicionalnu godinu projekta nametnuo se kao logičan slijed događaja. S našim partnerima, kompanijom Bingo, Eko životom i RK Bosnom uspješno radimo na tome da BIH ima što čišću prirodu. I meni i tvrtki Henkel ovi rezultati su samo motiv da nastavimo dalje s našim radom, a podrška naših kupaca dokaz je da tome da je i njima stalo i da su svjesni koliko je bitno čuvanje čistoće naših voda”, izjavio je Admir Suljević, voditelj prodaje Henkel BIH.

Tatjana Paunoski, rukovodilac službe marketinga Binga, istaknula je da akcije čišćenja rijeka i jezera samo su dio onoga što za cilj ima ova saradnja.

“Svi bismo bili sretni kada bi naši sugrađani koristili Somat, Persil, Silan i Pur proizvode iz ekoloških, ali i etičkih i zdravstvenih razloga. Nakon četiri godine upućivanja na ekološki prihvatljive proizvode očekujemo da kupci sami prepoznaju značaj korištenja istih. Mi ćemo se kao i do sada potruditi da im sve približimo na najbolji mogući način, da iskomuniciramo aktivnosti na prodajnom mjestu, da ponudimo niže cijene Henkelovih proizvoda. Ipak je odluka na kupcima. Kao što je na svima nama odluka da brinemo o okolišu i vodama koje već četiri godine čistimo“, dodale je Paunoski.

Rezultatima projekta koji iz godine u godinu širom Bosne i Hercegovine provodi akcije čišćenja voda, osim predstavnika kompanija inicijatora Henkel i Bingo zadovoljan je i ronilački klub Bosna koji je zadužen za samo čišćenje.

Kada nakon izrona pogledamo od kakvog smo otpada oslobodili rijeke i jezera, shvatite kako je dobar rezultat napravljen i kako u ovom tonu samo treba nastaviti i dalje. Jako mi je drago da nastavljamo s projektom za koji vjerujem kako pokazuje dobre rezultate i vjerujem da ovim našim akcijama i porukama možemo utjecati na odgovorno ponašanje naših sugrađana“, objasnio je Hrvoje Gavrančić, predsjednik ronilačkog kluba Bosna, čiji će ronioci ponovno izroniti otpad za koji će se pobrinuti firma Eko život.

Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine nema samo veliki društveni značaj već i uočljiv doprinos kad je zaštita okoliša u pitanju i zato poziva sve građane da slavlje pete godišnjice podrže učestvovanjem u prodajnoj akciji koja u Bingo prodavaonicama traje do kraja prosinca.

„Istinski nam je zadovoljstvo što smo od samog početka projekta jedna od važnih komponenti ovako velike ekološke akcije. Cilj akcije nije samo zbrinuti otpad iz jezera i rijeka po završetku aktivnosti, već osvijestiti stanovništvo o pogrešnim navikama. Eko život će i u toku ovog projekta, zajedno sa svojim partnerima sakupljačima, obezbijediti pravilno odlaganje otpada koji se u toku akcije prikupi. Ovim putem izražavamo zadovoljstvo što uz ovako velike kompanije možemo doprinijeti čišćem i zdravijem okolišu za sve sadašnje, ali i buduće generacije“, zaključila je Džana Halilović projekt menadžer kompanije Eko život, koja je dio ovog projekta od 2014. godine kada je i pokrenut.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here