Deutsche Telekom dobio je bezuvjetno odobrenje Evropske komisije za kupnju holandskog poslovanja Tele2.

Istraga je pokazala da akvizicija neće ugroziti ravnopravnu tržišnu utakmicu u Evropskoj uniji, objavila je u utorak Evropska komisija.

“Nakon temeljite analize konkretne uloge T-Mobile NL-a i manjeg Tele2 NL-a na holandskom tržištu mobilnih usluga namijenjenih građanima, naša je istraga pokazala da predložena akvizicija ne bi značajno promijenila cijene ni kvalitetu mobilnih usluga za holandske potrošače”, objavila je evropska povjerenica za zaštitu tržišnog takmičenja Margrethe Vestager.

Novonastala kompanija bit će treća po veličini u Holandiji, ali će njen udio biti znatno manji od onog vodećeg KPN-a i drugopozicioniranog VodafoneZigga.

U Bruxellesu konstatiraju da sporazum vjerojatno neće prouzročiti značajno povećanje cijena niti će povećati izglede da operatori mobilnih mreža koordinirano narušavaju pravila tržišne utakmice.

Iz sektora telekomunikacija već dugo traže od Evropske komisije da udruživanja kompanija radi povećanja prihoda i ulaganja sagledaju iz šire perspektive i da operaterima omoguće da efikasnije konkuriraju internetskim kompanijama.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here