Gordan Milinić, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA), informirao je novoimenovanog ambasadora BiH u Rumuniji Aleksandra Dragičevića o trenutnim rumunskim investicijama u BiH i trendovima vanjsko-trgovinske razmjene između dvije zemlje.

Prema podacima Centralne banke BiH, rumunske investicije u BiH trenutno iznose 3,4 miliona KM. Najznačajnije rumunske kompanije su : Steel Mehanika d.o.o. Drvar, Astra Invest d.o.o. Lopare, Corrado Penna d.o.o. Laktaši, koje posluju u oblasti mašinske  industrije, proizvodnje i trgovine kožom.

Ambasador je također upoznat s bazom investicionih projekata kojom raspolaže FIPA, uključujući i investicione lokacije, te uslugama koje FIPA pruža stranim investitorima.

Ambasador će u narednom periodu organizirati sastanke s privrednim komorama i udruženjima privrednika u Rumuniji, te počasnim konzulom BiH u Rumuniji, s ciljem jačanja ekonomske saradnje između dvije zemlje s fokusom na investicije, te će pojačati angažman bh.ekonomske diplomatije kako bi nivo rumunskih investicija bio značajnije poboljšan u narednoj godini.

U posljednjih nekoliko godina raste interes stranih kompanija da premjeste svoju proizvodnju iz određenih zemalja u BiH radi jeftinijih troškova poslovanja.

U Rumuniji posluje veliki broj evropskih kompanija koje planiranju preseljenje proizvodnje u neku od zemalja okruženja, u čemu BiH vidi veliku šansu, te će stoga bh. ekonomska diplomatija uložiti značajne napore na ovom polju.

 

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here