Danas je česta predrasuda da talent, znanje, trud i rad na sebi čak i nisu presudni za uspjeh. Psiholozi, pak, kažu da je dosta toga u našim rukama, da sami možemo uticati na naš uspjeh u poslu, da napredovanje, traženje boljeg posla i odnos s kolegama ovise o nama samima. Tu su i prepreke na putu do uspjeha s kojima se svakodnevno susrećemo

1. Rutina

“Svaki dan i Jovo nanovo” – samo izgovor ove rečenice ubija svaku volju. Odlazak na posao i čekanje da radno vrijeme završi, znak je da ste upali u neproduktivnu rutinu. Rutina sama po sebi nije pogubna jer ona pokazuje koliko smo umješni da posao obavljamo sa stečenim iskustvom i lakoćom, ali ako nam se ona počne odražavati na raspoloženje i utjecati na psihu – u problemima smo. Zapravo, stručnjaci kažu da doživljavanje posla kao dnevne rutine ubija produktivnost i kreativnost. Iako mnogi od nas rade posao koji je vrlo sličan iz dana u dan, male dnevne promjene i kreativnost ne daju rutini da nas uvede u svakodnevno zatupljujuće obavljanje dnevnih zadaća. Osvježavanje ureda ili radnog stola, organiziranje rasporeda, zapisivanje ideja i planova pa čak i kafa s nekim drugim kolegama (osim onih s kojima je svakodnevno pijete) mogu povećati vašu produktivnost i otvoriti vam nove vidike.

  1. Prihvatanje situacije

Ako ste svjesni vlastitog neznanja ili su vas kolege nekoliko puta uhvatile nespremnu/og, te gotovo stalno morate tražiti saradnike za pomoć, pri korištenju računara, pisanju, stranom jeziku i slično – takvu situaciju, ako želimo uspjeti u poslu, ne smijemo prihvatiti. Spremnost na stalno učenje odlika je uspješnih. Nikada nije kasno za dodatno učenje stranog jezika, za popravljanje znanja iz gramatike ili korištenja računara. Ako vaša motivacija za učenje nema granica i vašem su uspjehu vrata sve šire otvorena.

  1. Pesimizam i strah

Strah može potaknuti tračanje i nemir na radnom mjestu. Psiholozi tvrde da rečenicama  “Mogu ja raditi i truditi se, uvijek će sve biti isto”, zatvaramo moć koju dobivamo pozitivnim razmišljanjem, a otvaramo se strahu. Treba pitati, tražiti, truditi se i ne živjeti u strahu od odbijanja. Optimističan stav odražava se i na to kako nas ljudi doživljavaju. Poslodavac će primijetiti pozitivnu, optimističnu i vedru osobu širokog znanja sa željom za učenjem koja mu pristupa bez straha. Čak i odbijanje takvoj osobi neće ubiti volju i snagu za daljim napredovanjem. Stoga je važno raditi na sebi iznutra i stvoriti obrambene mehanizme.

  1. Neorganiziranost i netačnost

Organizirani zaposlenici koji tačno znaju šta je njihov posao uvijek su ono što poslodavci traže jer oni svojom organiziranošću i tačnošću čine svoj uspjeh u poslu realnijim. Ako niste sasvim sigurni šta je vaš posao, uvijek ćete osjećati da ga je previše. Stoga je već na početku dana važno organizirati obaveze, rasporediti ih prema prioritetima. Na taj se način, osim efikasnosti, povećava tačnost, smanjuje se broj pogrešaka, a radni dan je sveobuhvatniji i organiziraniji.

  1. Loša komunikacija

Niko ne voli ljude koji se ne smiju, spuštene glave mlako pružaju ruku, zaboravljaju na hvala i izvolite… Slično je i na poslu. Poradite na vlastitom PR-u. Srdačno lice, čvrst stisak ruke, pristojno ophođenje teško je ignorirati. Iako izgleda jednostavno, tako se treba ponašati svaki dan i prema svima. Takvi djelatnici su zapaženi, ugodni u komunikaciji, s njima rado kontaktiraju kolege, a takve se vijesti prošire i do poslodavaca. Oni mrki, nepristojni i vječito nezadovoljni su za izbjegavanje – najčešće od sviju na radnome mjestu. Iako je ponekad teško, uz sve probleme koji nas možda tište, biti nasmijan, vedar i prema svima pristojan i učtiv, pokušajte. Promjene ćete brzo uočiti.

 

Odredite šta želite

Kada biste pokušali ignorirati rutinu, pesimizam, strah, lošu komunikaciju, neorganiziranost, netačnost i prihvatanje situacije onakve kakva jest, vjerujemo kako biste dobili vjetar u leđa da i posao koji vam možda više i nije toliko zanimljiv doživite iz druge perspektive.

Winston Churchill je rekao: „Pretvorimo svoju zabrinutost za budućnost u razmišljanje i planiranje budućnosti.”

Možda mijenjajući sebe i radeći prema vlastitom osjećaju shvatite da biste u nekom drugom poslu ostvarili sve ono što želite.

Odredite šta je to što želite, definirajte, razlog zašto baš to želite, motivirajte se uspješnim i sretnim ljudima oko vas, potražite znanja i vještine, promijenite se i odbacite neprijatelje uspjeha i nikada ne odustajte. Sigurno mislite, lako je reći ili napisati, ali je malo teže ostvariti. Shvatite to kao pesimističnu misao koju treba odbaciti i kao stepenicu koju su mnogi prešli pa možete i vi. Odbacite sve vrste strahova, vjerujte u sebe, poradite na sebi i to čim prije. Život brzo prolazi i vremena za gubljenje nema.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here