SPARK school se dosad kroz svoje projekte najviše fokusirano na osnovnoškolce, no sad je red došao i na srednjoškolce. To je razlog zbog kojeg je danas u prostorijama SPARKa najavljen najnoviji projekat imena ARDUINO most.

Glavni cilj projekta je saradnja i timski rad 80 učenika iz osam srednjih škola na području grada Mostara (četiri škole po hrvatskom i četiri po bosanskom planu i programu). Organizator projekta je udruga SPARK school, dok projekat podržavaju Američka ambasada u BiH i Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačkoneretvanskog kantona, te Pedagoški zavod i Zavod za školstvo. Škole koje učestvuju u projektu su:

Elektrotehnička škola Ruđera Boškovića, Gimnazija Mostar (hrvatski program), Gimnazija Mostar (bosanski program) 2. Gimnazija Mostar, Mašinsko-saobraćajna škola, Srednja prometna škola, Gimnazija fra Grge Martića, Elektrotehnička škola Mostar.

Kroz projekat učenici će dobiti priliku raditi s Arduino elektroničkim komponentama i steći znanja i vještine iz STEAM područja. Planiramo organizirati besplatne radionice elektronike za 80 učenika. Nakon 10 sati osnovnih Arduino radionica, učenici će imati 20 sati za razvoj vlastitih Arduino projekata, gdje će imati i mentore na raspolaganju. Na kraju projekta planiran je sajam na kojem će učenici imati priliku prezentirati vlastite radove. Sajam će se održati 13.4.2019.

“Ponosna sam na profesore koji su objeručke prihvatili ovaj projekt i uistinu vjerujem u njih da će skupa s nama poboljšati bh. obrazovanje.”, istaknula je direktorica udruženja SPARK school Matea Markić. Na konferenciji za novinare su se još obratili nova direktorica SPARKa Maja Miljević te edukator iz SPARK school Tomislav Kordić.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here