Njemački konglomerat Siemens proizvest će skoro stotinu novih vozova kako bi zamijenili decenijama stare vozove koji saobraćaju na Piccadilly liniji u londonskom metrou.

“Londonski metro potpisao je ugovor sa Siemens Mobility o dizajniranju i proizvodnji 94 nova voza metroa vrijedan oko 1,5 milijardi funti”, navodi se u saopćenju ove kompanije.

Isporuka novih vozova za liniju metroa koja datira iz 1906. i čiji je trenutni vozni park sačinjen od vozila koja datiraju iz 1970-ih godina, planirana je za 2023. godinu.

Siemens je obećao “značajno poboljšati iskustvo putovanja” sa širim vratima, vagonima otvorenim punom dužinom voza i klimatizacijom.

Siemens je objavio u ovoj godini da će tvornica u Gooleu u sjeveroistočnoj Engleskoj, koja zapošljava 950 ljudi, proizvoditi nove vozove za londonski metro. Siemens će obezbijediti rezervne dijelove i održavanje vozova nakon njihove isporuke.

Siemens je potukao konkurente, među kojimna je francuski Alstom, s kojim je u procesu ujedinjenja, kao i kanadski Bombardier i japanski Hitachi.

Londonska mreža gradskog saobraćaja u jeku je masivnog procesa modernizacije, s novom “Elizabetanskom” linijom istok -zapad koja će biti otvorena naredne godine, nakon 10 godina građevinskih radova, prenosi AFP.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here