N1 televizija

Realizacija Faze II projekta upravljanja zračnim prometom BiH i konačno preuzimanje odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi u cjelokupnom zračnom prostoru BiH, planirana je za decembar 2019. godine, potvrdio je u izjavi za Business Magazine Rade Zucić, stručni saradnik za odnose s javnošću i Web Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA).

Kako je bh. javnosti od ranije poznato, naša zemlja od završetka rata pa sve do 2014. godine nije imala kontrolu nad bh. nebom. Tek od 2014. preuzela je kontrolu nad “donjim” dijelom neba što je podrazumijevalo kontrolu do 10.000 metara nadmorske visine, dok smo za uslugu i kontrolu zračnog bosanskohercegovačkog prostora iznad ove nadmorske visine, penale morali plaćati Srbiji i Hrvatskoj.

Kako nam je rečeno iz BHANSA-e, jedna od ključnih aktivnosti koja proizlazi iz plana tranzicije je zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama. Pokretanjem ove aktivnosti od strane institucija BiH, kako to propisuje Zakon o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, BHANSA je sa svim zainteresiranim stranama u procesu preuzimanja odgovornosti pružanja usluga, usaglasila plan tranzicije za realizaciju Faze II projekta upravljanja zračnim prometom BiH.

“Važno je naglasiti da i Predsjedništvo BiH mora odobriti nacrt za pregovore kako bi pregovori i formalno mogli biti pokrenuti. Očekujemo odobrenje Predsjedništva BiH kako je zaključeno 13. novembra na sjednici Vijeća Ministara u optimalnom roku”, rekao je Zucić, te dodao da će BHANSA uspješno djelovati i u budućnosti na stvaranju kadrovskih i tehničkih preduvjeta, gdje posebno važnim smatraju obuku kandidata za kontrolore zračnog prometa koja je započela prošle godine.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH usaglasilo je stavove sa BHANSA-om.

“Želimo istaknuti da je Vijeće ministara utvrdilo nacrt pregovora, te je isti upućen Predsjedništvu BiH. U budućnosti ćemo raditi na nadogradnji potrebnih tehničkih kapaciteta, odnosno, postojećeg ATM sistema, kao i ostalih sistema neophodnih za efikasno pružanje usluga u zračnoj plovidbi”, rečeno je za Business magazine iz ovog Ministarstva.

Podsjećamo, u maju ove godine potpisan je ugovor između direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) sa španskim proizvođačem opreme za upravljanje zračnim prometom, kompanijom INDRA SISTEMAS S.A. o nadogradnji sistema za obradu podataka, čime se ispunio jedan od ključnih uvjeta iz Akcijskog plana za realizaciju FAZE II.

 

 

 

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here