Bill Gates i Evropska unija udruženo protiv klimatskih promjena

Za inovativne projekte čiji je cilj smanjenje emisija stakleničkih plinova fond Billa Gatesa Breakthrough Energy Ventures (BEV) izdvojit će 50 miliona dolara, a isto toliko investirat će Evropska unija. Fond će s ulaganjima početi 2019. godine.

220

 Bill Gates, američki milijarder i filantrop, osnivač kompanije Microsoft i predsjednik fonda Breakthrough Energy Ventures koja okuplja investitore oko zajedničkog cilja borbe protiv klimatskih promjena s kojima se suočava naša planeta, udružio se s Evropskom unijom i pokrenuo zeleni fond. Novoosnovani fond vrijedan 100 miliona eura pomoći će inovativnim evropskim kompanijama da na tržište uvedu radikalno nove tehnologije temeljene na čistoj energiji, saopćila je Evropska komisija. Gates je 17. oktobra u Briselu potpisao memorandum o razumijevanju s Evropskom komisijom, a novi zajednički fond su nazvali Breakthrough Energy Europe, izvijestio je Euractiv.

S kapitalizacijom od 100 miliona eura, evropski fond je manji od spomenutog Breakthrough Energy Ventures koji je vrijedan milijardu dolara, te investicijama bogataša poput Jeffa Bezosa, Michaela Bloomberga, Jacka Ma i Richarda Bransona nastoji „izgraditi kompanije koje će pomoći uspostaviti novu generaciju pouzdane, pristupačne energije bez emisije štetnih plinova“. Polovina iznosa obezbijeđenog za evropski fond osigurat će se kroz finansiranje iz Breakthrough Energy Ventures, dok će drugu polovinu osigurati InnovFin, finansijski instrument koji je Evropska unija pokrenula u okviru programa istraživanja i inovacija Horizon 2020. Otkako je osnovan u decembru 2016. godine, BEV je ostvario dvadesetak investicija, većinom na sjevernoameričkom kontinentu.

Cilj BEV-a od početka jeste investirati u start-upe koje prate visoki rizici, ali i visoki potencijal, podsjeća Quartz. Tim sastavljen od preduzetnika, naučnika i investitora, sa sjedištem u Bostonu, odlučuje o kompanijama u koje će se novac investirati, a sve one moraju ispunjavati najvažniji kriterij: pokazati da njihova tehnologija ima potencijal da smanji godišnju količinu emisija stakleničkih plinova za 500 miliona metričkih tona. Isti kriterij primjenjivat će se i pri izboru kompanija koje će finansirati Breakthrough Energy Europe. Jednako kao i BEV-ov milijardu dolara vrijedan fond, evropski fond neće tražiti povrat uloženog najmanje 20 godina, te bi se moglo reći da Bill Gates na ovaj način pomaže evropskim birokratama u preduzimanju hrabrijeg pristupa inovacijama.

Evropsko vodstvo važnije nego ikad

Gates se u Briselu susreo s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom i komesarom Evropske unije za istraživanja, nauku i inovacije Carlosom Moedasom, kako bi potpisao sporazum o zajedničkom investicionom fondu te upoznao javnost s ovom idejom.

„Trebamo nove tehnologije kako bismo izbjegli najgore posljedice klimatskih promjena. Naučnici i preduzetnici koji razvijaju inovacije za borbu s klimatskim promjenama trebaju kapital i izgradnju kompanija koje će dostaviti te inovacije na globalno tržište“, istaknuo je Gates u Briselu. „Hvala ti, Bill Gates, veoma sam sretan što cijeniš ulogu Evrope u borbi s klimatskim promjenama i zajedno s nama ulažeš u inovativne evropske kompanije i rješenja“, istaknuo je Moedas na Twitteru.

Prema priznanju samog Billa Gatesa medijima u Briselu, BEV je dosad bio fokusiran na Sjedinjene Američke Države te 100 miliona eura za borbu s klimatskim promjenama od 2019. godine predstavlja okretanje „mnogim evropskim investicijama“.

„Evropsko vodstvo“ u vezi s klimatskim promjenama „danas je važnije nego ikad ranije“, dodao je Gates, navodeći područja proizvodnje željeza i gnojiva među onima u kojima je moguće u velikoj mjeri smanjiti količinu emisije štetnih plinova. Gatesov kolega milijarder i filantrop Michael Bloomberg pozdravio je osnivanje fonda i ocijenio da su tržišta kapitala „jedno od najmoćnijih oružja za borbu protiv klimatskih promjena“, ističući da su često zanemarena.

Gates je naveo da Evropa ima vodeće kompanije u „industrijskoj ekonomiji“, kako ju je nazvao, te u poljoprivrednom sektoru, koje su veliki zagađivači odgovorni za emisiju stakleničkih plinova i globalno zagrijavanje. Evropska komisija je, s druge strane, naglasila da će inovativni dio novog fonda počivati na „investicijama visokog rizika“ u kakvima javne institucije obično nisu uključene. „Želimo da privatni investitori dobiju daleko važniju ulogu u odlukama šta bi trebalo biti finansirano ovim novcem, budući da oni često puno brže donose odluke“, izjavio je Maroš Šefčovič, potpredsjednik Evropske komisije zadužen za energetsku uniju.

„Sveti gral je uskladištenje energije“, priznao je Šefčovič, navodeći da su baterije i druga rješenja uskladištenja potrebna ne samo da bi se smanjilo zagađenje u sektorima transporta i energije, već i u industrijskoj proizvodnji, poput proizvodnje željeza.“ Baterije i uskladištenje energije postat će čak i važniji kako e-mobilnost i obnovljiva energija budu jačali, te Evropska unija ulaže napore da pomogne cvjetajućoj industriji da postane dostojan takmac konkurenciji iz Kine i proizvođaču električnih automobila Tesla. Gates je podsjetio da je lično investirao novac u brojne proizvođače baterija, od kojih su neki „još uvijek u poslu, dok druge nisu“, te naglasio da treba poduzimati rizike u područjima s potencijalom velikog rasta.

Inovativno razmišljanje i hrabri potezi

„Nivo i brzina potrebni da bismo postigli naše klimatske ciljeve zahtijevaju inovativno razmišljanje i hrabre poteze“, zaključio je Šefčovič u Briselu, dodajući da novi javno-privatni investicioni fond ne samo da je uspostavljen u rekordno kratkom roku, već će „služiti kao primjer udruživanja snaga s ciljem ubrzavanja prodornih inovacija“. Dosad je Breakthrough Energy Venture investirao u kompanije na području energije fuzije, uskladištavanja energije te biotehnologije, a novouspostavljeni fond će u evropske kompanije početi ulagati s početkom 2019. godine. „S malo sreće, uspjet ćemo u potpunosti investirati novac evropskog fonda u manje od dvije godine“, izjavio je Gates u Briselu, dodajući kako je izgledno da će se investicije nastaviti i u budućnosti, i to na višem nivou.

Da bismo se suočili s klimatskim promjenama, prema mišljenju fonda Breakthrough Energy Venture, emisije štetnih plinova moraju biti smanjene u pet ključnih sektora ekonomije: električnoj energiji, transportu, poljoprivredi, proizvodnji i građevinskoj industriji. Da bi olakšao put do poboljšanja, fond je napravio mapu „pejzaža inovacija“ opremljenu listom od 55 „tehničkih tragova“ zahvaljujući kojima istraživanje i inovacije mogu dovesti svijet korak bliže budućnosti bez zagađenja stakleničkim plinovima. Kritičari, ipak, napominju da čitav fond predstavlja samo mali dio ogromnog bogatstva svjetskih milijardera, a drugi ističu da je potrebno požuriti s investiranjem makar spomenute milijarde dolara, budući da smo od klimatske katastrofe, prema mišljenju UN-ovih stručnjaka, udaljeni samo 12 godina.

PREKOTamara Zablocki
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here