Očekuje se da će do 2030. godine prirodni plin umjesto ugljena postati drugi najveći svjetski izvor energije nakon nafte, zahvaljujući nastojanjima da se smanji zagađenje zraka i povećaju upotrebe tekućeg prirodnog plina (TPG), saopćila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

IEA, sa sjedištem u Parizu, navela je u izvještaju “Izgledi svjetske energetike 2018” da će potražnja za energijom porasti za više od četvrtine između 2017. i 2040. godine, pod pretpostavkom da se poboljša energetska učinkovitost, dok će se bez tih poboljšanja potražnja udvostručiti, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Globalna potražnja za plinom bi se, prema procjenama IEA-e, povećavala za 1,6 posto godišnje do 2040. godine i bila bi za 45 posto veća nego danas.

Procjene su utemeljene na dokumentu IEA-e “Novi politički scenarij”, koji uzima u obzir zakonodavstvo i politike za smanjenje emisija, kao i borbu protiv klimatskih promjena, a također polazi od pretpostavke veće energetske učinkovitosti u korištenju goriva, energetske učinkovitosti zgrada i drugih faktora.

Kina najveći uvoznik

Kina, koja je već najveći svjetski uvoznik nafte i ugljena, uskoro će postati najveći uvoznik plina, a neto uvoz bi se približio razini Evropske unije do 2040. godine, predviđa IEA.

Prema računici Reutersa, a na temelju podataka kineske uprave carina, Kina je već potisnula Japan s pozicije najvećeg svjetskog uvoznika prirodnog plina.

Iako je Kina treći po veličini korisnik prirodnog plina u svijetu, iza Sjedinjenih Država i Rusije, ona mora uvoziti blizu 40 posto svojih potreba, jer domaća proizvodnja ne može “ispratiti” potražnju.

Azijske ekonomije u usponu učestvovat će u globalnoj potražnji za plinom sa blizu 50 posto, a njihov udio u uvozu TPG-a će se do 2040. udvostručiti na 60 posto, navodi se u izvještaju IEA-e.

Globalna potražnja za električnom energijom će se povećavati za 2,1 posto godišnje, uglavnom uslijed rasta potrošnje u zemljama u razvoju.

Električna energija će do 2040. godine učestvovati s jednom četvrtinom u ukupnoj potrošnji energije koju koriste krajnji korisnici, poput domaćinstava i industrije.

Ugljen i obnovljivi izvori energije će zamijeniti mjesta u energetskom miksu za proizvodnju struje.

Borba protiv klimatskih promjena

Procjenjuje se da će udio ugljena u tom miksu 2040. godine pasti na jednu četvrtinu s današnjih blizu 40 posto, dok bi obnovljivi izvori energije sa sadašnje jedne četvrtine porasli na nešto više od 40 posto.

Emisije ugljičnog dioksida vezane za proizvodnju električne energije će nastaviti rasti sporo, ali stabilno do 2040. godine.

Emisije CO2 bi sa nivoa iz 2017. godine, kako predviđa IEA, porasle za 10 posto na 36 gigatona 2040. godine, uglavnom uslijed povećanja potrošnje nafte i plina.

Ova putanja je “daleko od koraka” koje je prema naučnim saznanjima potrebno poduzeti kako bi se izborili s klimatskim promjenama, navodi se u izvještaju IEA-e.

IZVORagencije
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here