U prvih devet mjeseci ove godine Triglav grupa je realizovala 69,9 miliona eura dobiti prije oporezivanja, što je za osam posto više nego u istom periodu prošle godine. Uzimajući u obzir predviđene prilike do kraja godine potvrđuje prognozu planiranog godišnjeg rezultata. S obzirom na isti period prošle godine u djelatnosti osiguranja ostvaren je porast premija na svim tržištima i svim segmentima osiguranja (imovina, životna i zdravstvena osiguranja), a povećan je i obim sredstava klijenata kojim se upravlja. U 2018. godini Grupa nastavlja sa sprovođenjem svoje strategije rasta i razvoja, sa čime su povezane i njezine aktivnosti preuzete ove godine. Nadzorni odbor društva je predsjedniku Uprave Andreju Slaparu povjerio nasredni petogodišnji mandat i prihvatio njegov prijedlog, te potvrdio mandate članovima Uprave Urošu Ivancu i Tadeju Čoroliju. Triglav osiguranje Banja Luka, koje je dio Triglav Grupe, je u prvih devet mjeseci 2018. godine postiglo rast premije za pet posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Profitabilno poslovanje

Devetomjesečna dobit prije oporezivanja Triglav grupe iznosi 69,9 miliona eura, što je za osam posto više nego u istom periodu prošle godine. Na taj rezultat prvenstveno je uticalo dobro poslovanje u djelatnosti osiguranja, dok su prinosi od investicija u skladu s očekivanjima bili niži nego u istom periodu lani.

Rast premija na svim tržištima i segmentima

Grupa je fakturisala 820,2 miliona eura konsolidovane bruto premije, što je za šest posto više nego u istom periodu lani. Porast premije je realizovan na svim tržištima Grupe. U Sloveniji je u prosjeku iznosio pet posto, a van Slovenije osam posto. Udio premije fakturisane na tržištima izvan Slovenije i dalje je jačao za 0,5 postotnih bodova i iznosi 18,3 posto. Gledano s aspekta pojedinih segmenata osiguranja premije osiguranja imovine povećale su se za šest posto, premije životnih osiguranja za jedan posto, a kod zdravstvenih osiguranja je rast premija iznosio 10 posto.

Povoljan kombinovani količnik

S obzirom na isti period lani neto iznosi za štete su se ove godine povećali (indeks 101), ali njihov rast vidljivo zaostaje za porastom neto prihoda od premija (indeks 106). To se odrazilo u poboljšanom kombinovanom količniku Grupe, koji je nakon trećeg tromjesečja iznosio povoljnih 92,4 posto (lani 94,5 posto).

Niži prinosi od finansijskih investicija

Krajem septembra 2018 Grupa je raspolagala s 3,1 milijardom eura finansijskih investicija, koje su u skladu s investicijskom politikom dobro raspršene i uglavnom usmjerene na područje eura. Prinosi od njih (bez prinosa investicija osiguranika životnih osiguranja koji preuzimaju investicijski rizik) su se u poređenju s istim periodom lani smanjili za 19 posto, što je zbog prošlogodišnjih jednokratnih događaja i nastavka niskih kamatnih stopa očekivano.

Aktivnosti preuzimanja u okviru strategije rasta i razvoja

Triglav grupa se razvija i raste organski, a u slučaju odgovarajućih prilika ne isključuje se aktivnost preuzimanja. Ove godine je potpisala ugovore o kupovini društva Raiffeisen Mirovinsko osiguravajuće društvo na hrvatskom tržištu penzijskih osiguranja, o kupovini slovenačkog društva za upravljanje ALTA Skladi te o kupovini preostalog udjela od 28,1 posto društva Skupna pokojninska družba, koje djeluje na slovenačkom tržištu dobrovoljnih dodatnih penzijskih osiguranja.

S poslovanjem u devet mjeseci ove godine smo zadovoljni, a uzimajući u obzir predviđene prilike do kraja godine, potvrđujemo svoju prognozu planiranog godišnjeg rezultata. Triglav grupa je finansijski čvrsta, posluje profitabilno i bezbjedno, te s timom od preko 5100 saradnica i saradnika dosljedno sprovodimo razvojne aktivnosti koje smo zacrtali. Kao potvrda navedenog je i ovogodišnji visok rejting »A« sa stabilnom srednjoročnom prognozom od strane rejting agencije S&P Global Ratings.”, izjavio je Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar.

Na svojoj sjednici 14. 11. 2018. godine nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav imenovao je Andreja Slapara za predsjednika Uprave u narednom petogodišnjem mandatu. Andrej Slapar obnaša funkciju predsjednika Uprave od maja 2013. godine. Njegov naredni petogodišnji mandat počinje 12. 11. 2019. Dalje, nadzorni je odbor prihvatio prijedlog predsjednika Uprave i ponovo za člana Uprave Zavarovalnice Triglav imenovao Uroša Ivanca i Tadeja Čorolija. Na funkciju članova Uprave stupili su u julu 2014. godine, s time da naredni mandat Urošu Ivancu počinje 15. 7. 2019, a mandat Tadeja Čorolija stupa na snagu 30. 7. 2019. godine. Igor Stebernak, predsjednik Nadzornog odbora Zavarovalnice Triglav, rekao je: “Nadzorni odbor pozitivno ocjenjuje rad Uprave društva. Saradnja i međusobno povjerenje Uprave i Nadzornog odbora su dobri. U ime Nadzornog odbora želim Upravi društva mnogo uspjeha kod postizanja strateških ciljeva Triglav grupe.”

Triglav osiguranje Banja Luka bilježi rast premije u prvih devet mjeseci ove godine

Na kraju trećeg kvartala Triglav osiguranje Banja Luka ostvarilo je ukupan rast premije od pet posto u odnosu na isti period lani. U prva tri kvartala 2018. godine premija dobrovoljnih osiguranja učestvuje u ukupnoj premiji sa procentom od 34 posto, dok preostalih 66 posto čini premija obaveznih osiguranja.

“Mogu reći da sam zadovoljan poslovanjem našeg Društva u prvih devet mjeseci. Uprkos činjenici da smo imali nekoliko velikih šteta, Društvo je nastavilo dobro poslovanje uz još veću finansijsku stabilnost,” izjavio je Matej Žlajpah, direktor Triglav osiguranja Banja Luka, i dodao: “U našim aktivnostima, fokus uvijek stavljamo na potrebe naših klijenata te upravo za njih radimo na unapređenju naših produkata i usluga.”

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here