U okviru projekta „Uspostavljanje efikasnih načina participacije relevantnih aktera u procesu obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja“, koji finansira Evropska unija, u Biznis centru u Goraždu danas je održan prvi Sajam zapošljavanja “Letswork”.

Na ovaj način nezaposlenim osobama omogućen je direktan kontakt sa poslodavcima, kroz stvaranje prilike za međusobno upoznavanje, razgovor, razmjenu podataka, što je i osnovni cilj ovog događaja.

Osim što su mogli da direktno predaju svoje biografije na info stolovima nekom od predstavnika jedanaest firmi, koliko ih je učestvovalo na sajmu, nezaposlene osobe, posebno mladi , među kojima i maturanti srednjih škola, imali su priliku da uz pomoć uposlenika Službe za zapošljavanje BPK nauče kako da uspješno napišu CV i predaju ga poslodavcima.

Amela Imamović, diplomirana ekonomistica, već punu deceniju traga za stalnim zaposlenjem.

“Ja sam iz Mostara, već šest godina sam u Goraždu i nastojala sam da osiguram zaposlenje više puta, ali nisam uspjela. Ja naravno ne odustajem, imam dvoje djece i zato je ovaj sajam dobra prilika da mi se otvori neka nova šansa”, kazala je Amela, koja je ovom prilikom predala svoju biografiju potencijalnom poslodavcu.

Jasmina Pirija završila je Srednju tehničku školu “Hasib Hadžović” u Goraždu, mašinski smjer.

“Radila sam nekoliko poslova, ali sve je to bilo kratko, pa se nadam da će mi ovaj sajam pomoći da se uspješno predstavim nekom od poslodavaca. Ako mogu tako reći, moju su preferencije firme “Emka “ i “ Bekto”- kazala je Jasmina.

Na svečanosti otvaranja Sajma zapošljavanja, o njegovom značaju, prvenstveno kroz mogućnost da nezaposleni direktno kontaktiraju sa poslodavcima, primjeru Goražda i BPK Goražde kao poticajnim sredinama u oblasti zapošljavanja i dobrim partnerima, govorili su Amra Selešković, nacionalni LEP koordinator, Muhamed Ramović gradonačelnik Goražda, Nafija Hodo, direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde, Dževad Terović, predsjednik Privredne komore BPK Goražde i kantonalni ministar za privredu Anes Salman.

Za učesnike je priređeno i predavanje iz oblasti IT sektora o temi “Life Changing Moment” koje je u Biznis centru održao Armin Talić, stručnjak iz kompanije “ Bit Alliance” iz Sarajeva.

Prvi Sajam zapošljavanja organiziran je okviru projekta „Uspostavljanje efikasnih načina participacije relevantnih aktera u procesu obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja” koji finansira Evropska unija (EU), a implementira međunarodna organizacija rada (ILO).

Organizator sajma je Privredna komora BPK Goražde u saradnji sa partnerima, Gradom Goražde, Udruženjem „Aldi“, Službom za zapošljavanje BPK Goražde, Srednjom stručnom školom (SSŠ) „Džemal Bijedić“, Udruženjem poslodavaca BPK Goražde te privrednim društvima „Bekto Precisa“ d.o.o. Goražde i „Emka Bosnia“ d.o.o Goražde.

Projekat „Uspostavljanje efikasnih načina participacije relevantnih aktera u procesu obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja” ima za cilj smanjivanje disbalansa između ponude radne snage na tržištu rada i potražnje od privrednih subjekata koji egzistiraju na području BPK Goražde. U skladu s tim, postavljeni ciljevi se odnose na povećanje konkurentnosti nezaposlenih osoba, a time i šansi za njihovo zaposlenje.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje BPK Goražde jedno je od 19 uspostavljenih u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“ koji Evropska unija finansira sa četiri miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here