Ovogodišnji “Sarajevo Unlimited” okupio je 480 učesnika, među kojima je bilo devet stranih delegacija, pet ministara iz zemalja članica Inicijative 16+1 i Narodne Republike Kine te 72 kompanije. Primljene su prijave više od stotinu startup-a, a više od 2.500 posjetilaca pratilo je program Foruma.

Najveći regionalni forum inovacija, tehnologije i poduzetništva za regiju jugoistočne Evrope – Sarajevo Unlimited, puna tri dana održavao se na pet lokacija u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, i donio konkretne rezultate – potpisivanje sporazuma o saradnji.

Gradonačelnik Abdulah Skaka potpisao je u ime Grada Sarajeva sporazum o saradnji sa kineskom telekomunikacijskom korporacijom „Huawei“. Njime se formulira okvir za buduću saradnju na konkretnim projektima u oblasti primjene novih tehnologija u lokalnoj upravi, te razvoju pametnih rješenja.

„Sarajevo – Smart City inicijativa”, koja predstavlja saradnju Grada Sarajeva i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, zvanično je započela, upravo na Sarajevo Unlimited forumu, potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, dok je mnistar komunikacija i prometa Ismir Jusko, sa potpredsjednikom Udruženja preduzeća zemalja centralne i istočne Evrope i nordijskih zemalja Tian Hua, potpisao Zajedničku izjavu o saradnji u oblasti inovacija i tehnologije između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Veliku pažnju javnosti i medija izazvali su i svjetski govornici, Toni Chang predstavnik najveće platforme za e-prodaju u Aziji i devetog najvrednijeg brenda u svijetu, internetskog giganta  „Alibaba“, Momchil Elenkov predstavnik jedne od najpopularnijih mobilnih aplikacija i usluga Rakuten Viber kao i Sascha Ragtschaa, jedan od osnivača kompanije OWN.

Ovogodišnji Sarajevo Unlimited je posebnu pažnju posvetio i studentima Univerziteta u Sarajevu, Mostaru i Istočnom Sarajevu koji su se nadmetali u case study takmičenju pod nazivom “Bright Minds create Brighter Cities”, a pobjednik će biti poznat 22. novembra 2018. godine na proslavi 15 – togodišnjice kompanije “PricewaterhouseCoopers”, sponzora ovogodišnjeg Foruma.

Vrlo atraktivno i zanimljivo bilo je i na Trebevićkoj žičari na kojoj je upriličen jedinstvenim događaj u Jugoistočnoj Evropi. Naime, Projekat zapošljavanja mladih(YEP) koji podržava Vlada Švicarske, omogućio je realizaciju takmičenja za startup-e te tzv.”pitcha” odnosno brzih promotivnih prezentacija biznisa učesnika.

Najsjajnija pozornica Sarajevo Unlimited 2018 bila je rezervisana za događaj pod nazivom “Startup Battle” tokom kojeg je 20 najboljih startup-a iz regiona, predstavilo svoje ideje. Pobjednik ove bitke je startup pod nazivom ‘Easy Tech’ iz Beograda sa svojom “Pametnom rukavicom”, koji je nagrađen sa 5.000 KM. Drugo mjesto i nagradu u iznosu od 1.500 KM osvojio je startup “Daktilograf” iz Crne Gore.

Titula Sarajevo Unlimited za najinovativniju kompaniju uručena je  kompaniji “OWN” sa sjedištem u Evropi i razvojnim centrom u Sarajevu na događaju u organizaciji domaće kompanije i ovogodišnjeg sponzora Foruma “ALMA RAS”.

Zahvaljujući podršci generalnih pokrovitelja Vijeća ministara BiH, Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva privrede KS, Grada Sarajeva, kao i podršci generalnih sponzora Unicredit banke i Mastercarda, Elektroprivrede BiH i Prointer, praćenje svih sadržaja je bilo besplatno i svima dostupno.

Trodnevni forum inovacija zatvoren je ovacijama učesnika uz obećanje i najavu da će četvrto izdanje u Sarajevu biti nova prilika za talente i inovativne projekte da se susretnu sa partnerima i investitorima.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here