Norveški niskocjenovni prevoznik Norwegian Air Shuttle suspendovat će svoje dugoodržavane sezonske ljetne letove između Osla i Sarajeva naredne godine, saopćeno je iz Ex-Yu Aviation.

Aviokompanija je prekinula prodaju karata na ovoj liniji za ljeto 2019. i umjesto toga nudi putnicima “one-stop” opciju preko Stockholma, koja će nastaviti da se održava na godišnjem nivou ili Kopenhagena, koja operira tokom leta.

Norwegian Air Shuttle je prošle godine prevezao više od 39.000 putnika na tri rute na liniji Oslo-Sarajevo. Kompanija se našla do “grla u dugovima” zbog snažnog povećanja flote.

Problemi Norwegian Air Shuttlea začeti su prije šest godina kada je vodstvo kompanije odlučilo da taj prevoznik bude predvodnik na tržištu prekookeanskih niskotarifnih letova.

Sve do 2012. to je bila manja kompanija sa 68 aviona koji su opsluživali 330 linija. No, te se godina Uprava odlučila za divovsku narudžbu od 200 aviona, što je bio prevelik zalogaj.

Prije sedam dana podružnica Norwegian Air Shuttle-a, Arctic Aviation Assets, potpisala je sporazum o prodaji pet Airbus 320neo aviona. Očekuje se da će transakcija povećati likvidnost kompanije za 62 miliona dolara. Prihod od prodaje koristiće se za otplatu duga i povećanje likvidnosti preduzeća.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here