Wall Street Journal

Kompanija za proizvodnju električnih automobila Tesla imenovala je Robyn Denholm za predsjednicu Upravnog odbora, umjesto osnivača firme Elona Muska, koji ostaje na poziciji direktora.

Musk je pristao da odustane od položaja predsjednika prošlog mjeseca da bi se riješio spor povodom navoda da je počinio prevaru. Optužbe su stigle iz američkih regulatornih tijela.

U skladu sa dogovorom, Tesla dobija nezavisnog predsjednika Upravnog odbora, uz ostale kazne, prenio je BBC.

Denholm je bila direktor u Upravnom odboru od augusta 2014. godine. U januaru 2017. imenovana je i za šefa finansija u australijskom telekomu Telstra.

Kompanija je prošla kroz nekoliko teških mjeseci, poslije Muskovih komenatra na društvenim mrežama početkom avgusta o navodno postignutom dogovoru o privatizaciji Tesle.

Poslije tih komentara, vrijednost akcija kompanije naglo je skočila, a Musk je nekoliko sedmica kasnije rekao da odustaje od plana zbog odgovora koji je dobio od investitora.

Američke vlasti tužile su Muska zbog obmanjivanja investitora, pa Tesla i Musk moraju da plate po 20 miliona dolara. Od Muska je zatraženo da se povuče sa predsjedničke pozicije u kompaniji u periodu od tri godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here