Projekat USAID/Sweden FARMA II u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Savezom proizvođača jagodičastog voća u BiH i lokalnim partnerima najavio je organizaciju predavanja i radionica na temu diverzifikacija proizvodnje jagodičastog voća, sa fokusom na savremenu proizvodnju visokožbunaste borovnice.

„Predavanje će se održati u četiri termina: Bihać – Privredna komora USK – 12.11. u 12 sati, Prijedor – PREDA – 13.11. u 11 sati, Banja Luka – Privredna komora RS – 14.11. u 10 sati i Bugojno – Centar za organsku proizvodnju voća i povrća – 15.11. u 10 sati. Događaji su otvoreni za javnost”, napominju iz USAID/Sweden FARMA II.

„Predavač je ekspert Aleksandar Leposavić. Pored dr. Leposavića, u uvodnom dijelu, u saradnji sa Savezom proizvođača jagodičastog voća u BiH, biće urađene i kraće prezentacije o stanju proizvodnje, problemima, preporukama i perspektivama trenutne proizvodnje jagodičastog voća u regiji koje će predstaviti lokalni savjetodavci“, dodaju iz USAID/Sweden FARMA II.

Nakon predavanja planirane su i radionice/edukacija na terenu u nekom od obližnjih zasada američke, visokožbunaste borovnice. Ovaj događaj je prilika da se svi učesnici uključeni u proizvodnju, otkup, i plasman borovnice, ali i ostalog jagodičastog voća upoznaju sa svim aktuelnostima i trendovima u savremenoj proizvodnji borovnice. Rezultati ostvareni u proizvodnji i plasmanu jagodičastog voća u proteklim godinama, kao i sve većim zahtjevima i mogućnostima u proizvodnji i izvozu borovnice kada je BiH u pitanju, dovoljno govore o važnosti i uspješnosti ovih kultura, zaključuju iz USAID/Sweden FARMA II

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here