Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je na zvaničnom otvaranju Treće konferencije inovacija i tehnologije Unlimited – kooperacije NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (China-CEEC) izjavio da se mora uporno raditi na povećanju konkurentnosti domaćih proizvoda, unapređenju obrazovanja kao osnove konkurentnosti društva i jačanju ekonomskog sistema koji podržava inovativnost i savremene tehnologije.

“Samo obrazovana radna snaga može primijeniti nove tehnologije. Svjestan sam da je u cijelom regionu sadašnje izdvajanje u nauku, inovatorstvo i obrazovanje veoma skromno. Upravo je Unlimeted platforma pružila priliku mladim i talentovanim osobama, kojima BiH nesumnjivo obiluje, da rade i svoj posao vežu za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Zvizdić.

Akcentirao je da će evropske integracije BiH kao rezultat imati pristupanje velikom i zahtjevnom tržištu s razvijenim i jasnim institucionalnim sistemom i pravilima.

“Zbog toga u svakom trenutku moramo znati odgovor na pitanje – šta su konkurentske i komparativne prednosti BiH i kako ćemo izvršiti stručnu i dugoročnu održivu, a ipak tržišno orijentisanu, odnosno ekonomsku valorizaciju naših ukupnih resursa”, poručio je Zvizdić.

U ime Vlade Kine učesnike konferencije iz 17 zemalja pozdravio je zamjenik ministra nauke i tehnologije Kine Zhang Jianguo potvrđujući da na osnovu velikog iskustva u razvoju industrija Kina i dalje želi raditi na saradnji 16 plus 1 kako bi se promovirale inovacije i razvijalo tržište.

“Očekujem da će ova konferecija dovesti navedenu saradnju na viši nivo”, rekao je Jianguo.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko vidi dugoročnu korist konferencije u priključivanju BiH i Balkana svjetskim tehnološkim trendovima, pomaku u razvoju naučnih i tehnoloških parkova, kao i povećanju zaposlenosti mladih u regiji.

“Kroz osnovnu temu foruma Inovativni i tehnološki razvoj konkurentnih industrija u zemljama 16 plus 1 inicijative prepliće se raznovrstan sadržaj s panelima koji pokrivaju teme inovacija, tehnološki razvoj, poduzetništvo, prezentacije uspješnih projekata, bilateralne sastanke, predstavljanje 3D printera i drugih tehnoloških inovacija”, kazao je Jusko.

Uz dosadašnji napredak u saradnji u oblastu inovacija i tehnologije između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, on smatra da je ostvarena zajednička vizija budućnosti s namjerom da se dodatno ojača saradnja u oblasti inovacija i tehnologije.

Tu činjenicu potvrdio je i zamjenik ministra nauke i tehnologije Srbije Nenad Popović navodeći da je zajednički cilj zemalja učesnica ovogodišnje konferencije ekonomski razvoj kroz rad na inovacijama.

Konferencija, koja će trajati do 7. novembra, nastavlja se potpisivanjem Zajedničke izjave i Memoranduma o razumijevanju.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here