Vanjskotrgovinska komora BiH i kompanija GlobalGPS BH predstavili su danas u Sarajevu projekt “Benchmarking informacionog društva i Indeks eSpremnost BiH” u okviru kojeg će biti izrađena studija koja će ponuditi presjek stanja u Bosni i Hercegovini u procesu digitalizacije društva i koja će služiti kao osnova za buduće strateško planiranje.

Istaknuto je da će u naredne dvije godine biti poznati prvi rezultati projekta, dok se u narednih pet godina očekuje značajno poboljšanje kada je riječ o digitalizaciji.

Potpredsjednik VTKBiH Vjekoslav Vuković rekao je da je digitalizacija neophodna za poslovanje s vanjskim svijetom, zbog čega je nužno realizovati ovakav projekt u saradnji s resornim institucijama u BiH.

Naveo je da je sektor informacijsko-komunikacijskih tehnologija u BiH jedan od brzorastućih sektora, u kojem je u posljednjih pet godina zaposlenost porasla 67 posto, dok su operativni kapaciteti kompanija u tom sektoru, u istom periodu, porasli 60 posto.

“Sektor informacijsko-komunikacijskih tehnologija u BDP-u BiH učestvuje sa 9,7 posto, što je dobar rezultat s bzirom na to da je taj sektor kod nas još mlad”, rekao je Vuković.

Direktor kompanije GlobalGPS BH Haris Hadžialić pojasnio je da će analizom biti prikupljeni pokazatelji koji su uspostavljeni 2001.-2004., i da će se pokušati na taj način odgovoriti gdje se nalazimo kao društvo po pitanju digitalizacije.

“Mi nećemo govoriti direktno o IKT industriji, već o korisnicima te industrije, prvenstveno o kompanijama, institucijama, ali i o društvu u cjelini”, naglasio je Hadžialić.

Projekt analize stepena digitalizacije društva je dio ambicioznog Programa razvoja informacionog društva BiH, s ciljem promocije privrede i podrške usklađivanju izvozno orijentisanim firmama u približavanju modernim tokovima poslovanja i rada u EU i svijetu. Cilj je i da se pokaže sposobnost zemlje u usvajanju tehnologija, a samim tim i potakne njihova primjena u javnim uslugama, poslovnom okruženju i društvu, te na taj način ubrza razvoj i prosperitet BiH.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here