Kompanija “Storsen”, koju su pokrenuli Tarik Altumbabić i Benjamin Kadić sa idejom da promoviraju i pozicioniraju Bosnu i Hercegovinu kao prepoznatljivu lokaciju za ustupanje BPO (business process outsourcing) servisa, otvorila je poziv za 10 novih radnih mjesta.

Riječ je o investiciji iz bh. dijaspore koja je ostvarila tehničku podršku USAID Projekta “Diaspora Invest” s ciljem promocije novih prilika za širenje biznisa i ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

Kadić je naveo da pojam “outsourcing” podrazumijeva izmještanje poslovnih funkcija, procesa ili samo dijela poslovnog procesa iz jedne kompanije u drugu nezavisnu servisnu kompaniju koja onda tu funkciju ustupa na bazi ugovora o servisima.

“Danas je putem outsourcing-a moguće dislocirati većinu poslovnih funkcija i procesa, poput podrške klijentima i korisnicima, tzv. “back-office” poslovi, kao što su računovodstveni servisi, fakturisanje i obrada poslovne dokumentacije, razne vrsta istraživanja, analitički poslovi, izvještavanje, IT procesi, komunikacija sa kupcima i korisnicima, naplata i potraživanje, tehnička podrška kupcima, dizajn, regrutacija i slično. Na taj način se omogućava kompanijama da se u potpunosti fokusiraju na svoje osnovne poslovne funkcije poput razvoja strategije, upravljanje procesima i resursima, marketing i prodaja”, pojašnjava Kadić.

Dodao je da su otvorili nekoliko pozicija za specijaliste u administraciji, B2B prodaji i regrutaciji, a također traže i “IT desk service” i tehničke analitičare.

“Vrlo je važno naglasiti da poslovi koje privlačimo u BiH upravo odgovaraju najugroženijoj ciljanoj skupini koja napušta zemlju, a to su mladi sa znanjem stranog jezika, kako bi radili poslove u inostranstvu koje je također moguće dovesti u Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Kadić.

Iako je azijsko tržište najpoznatija destinacija outsourcing industrije, u posljednjih nekoliko godina broj ovih kompanija značajno raste i u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Slični centri već postoje u Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji.

“Izuzetno nam je drago što su našu inicijativu i nastojanje da promoviramo BPO industriju u BiH prepoznali predstavnici USAID “Diaspora Invest” putem koje ostvarujemo tehničku podršku”, zaključio je Kadić, saopćeno je iz USAID Projekta “Diaspora Invest”.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here