Predstavljeni automobili ‘borgward’ koji su prešli put od Pekinga do Sarajeva

Cilj prezentiranja vozila marke Borgward koja su prešla put od Pekinga do Sarajeva simbolizirajući "put svile" je uspostavljanje bolje saradnje i povezivanje privreda BiH i NR Kine.

229

Predstavnici Ambasade Bosne i Hercegovine u Pekingu i kompanije Borgward danas su u Sarajevu predstavili vozila marke “borgward”, koja su prešla put od Pekinga do Sarajeva u okviru projekta “Put svile”.

“Nakon 20 dana i pređenih 11.000 kilometara uspjeli smo pokazati da je moguća bolja saradnja i povezivanje privrede Kine i Bosne i Hercegovine. Osim toga, pokazali smo da je kineska proizvodnja automobila u današnjem sektoru dostigla visok nivo, te da postoji velika mogućnost kooperacije između tvornica automobila u BiH i Kini “, izjavio je ambasador BiH u Kini Anton Rill.

Realizacijom navedene saradnje Rill očekuje da će bh. inženjeri u većem broju ostajati da žive u Bosni i Hercegovini.

“U Kini smo pronašli stare “volkswagen jetta-e” proizvedene u Sarajevu. Tako smo željeli pokrenuti inicijativu da Kinezi naprave saradnju sa tvornicom automobila u Sarajevu i sa mnogim kooperantima” , dodao je Rill.

Prezentirani automobili napravljeni su po najsavremenijoj njemačkoj tehnologiji i evropskim standardima.

“Trenutno se proizvode u Pekingu u varijantama BX5 i BX/i. Novi model uskoro dolazi na ovo tržište, a to je potpuno električni Bxi 7”, kazao je predstavnik komanije Borgward za istočnu Evropu Philip Deng.

Dva automobila iz ove ekspedicije bit će ostavljena u BiH radi predstavljanja na narednom Sajmu privrede u Mostaru.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here