Apple razočarao prognozama, cijene dionica padaju

Apple je u trećem tromjesečju ostvario snažan rast prihoda i dobiti, no zbog slabijih nego što se očekivalo procjena daljnjeg rasta, cijena dionice tog tehnološkog diva oštro je pala, pa je njegova tržišna vrijednost skliznula ispod 1.000 milijardi dolara.

185
 

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u četvrtak, prihodi Applea dosegnuli su u trećem kvartalu gotovo 63 milijarde dolara, što je 20 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.Pritom je čista dobit Applea skočila 31 posto, na 14,1 milijardu dolara.

Unatoč snažnom rastu dobiti i prihoda, cijena dionice Applea pala je u četvrtak. U produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta u jednom trenutku cijena dionice pala je za sedam posto, pa je taj tehnološki div na tržišnoj vrijednosti izgubio otprilike 70 milijardi dolara. Zbog toga je vrijednost najvrijednije tehnološke kompanije u svijetu skliznula ispod 1.000 milijardi dolara.

Posljedica je to procjene poslovodstva kompanije da će u četvrtom tromjesečju, kada prodaja snažno raste zbog božićnih blagdana, njezini prihodi iznositi između 89 i 93 milijarde dolara, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali 93 milijarde.

U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju prihodi Applea iznosili su 88,3 milijarde dolara.

Oprezne procjene posljedica su, među ostalim, negativnog uticaja kursnih razlika, kao i makroekonomska slabost nekih tržišta u razvoju, kao što su Brazil, Indija, Rusija i Turska, kazao je izvršni direktor Applea Tim Cook.

Negativno je na cijene dionice uticala i najava kompanije da će prestati izvještavati o broju prodanih iPhonea, iPada i Mac računara.

Analitičari kažu da to nije dobro jer je prodaja najvažnijeg Appleovog proizvoda pametnog telefona iPhonea već dugo vremena ključni pokazatelj uspjeha kvartalnog poslovanja.

Bez objave broja prodanih iPhonea, bit će nemoguće, kažu, izračunati prosječnu prodajnu cijenu tog pametnog telefona.

S druge strane, poslovodstvo kompanije poručuje da broj prodanih primjeraka iPhonea postaje manje važan jer kupci kupuju proizvode u paketu, uključujući, primjerice, pretplatu na Apple Music uslugu.

Apple je, inače, u trećem tromjesečju prodao 46,9 miliona iPhonea, malo više u odnosu na 46,7 miliona u istom periodu prošle godine, i manje od očekivanja analitičara od 47,5 miliona.

Svijetlu tačku u Appleovom izvještaju predstavlja i rast prihoda od usluga kompanije, koje među ostalim uključuju aplikacije Apple Music, Apple Pay, App Store i iCloud, za 17 posto na godišnjem nivou, na rekordnih gotovo 10 milijardi dolara.

Isto tako, snažno su na godišnjem nivou, za 31 posto, porasli prihodi Applea od drugih proizvoda kompanije.

U cijeloj protekloj poslovnoj 2017/18. godini, Apple je ostvario prihode od 265,5 milijardi dolara, što je 16 posto više nego godinu dana prije. Pritom je čista dobit skočila za 23 posto, na 59,5 milijardi dolara.

Iako je tržišna vrijednost Applea zaronila ispod 1.000 milijardi dolara, ta je kompanija i dalje uvjerljivo na čelu liste najvrijednijih američkih kompanija, ispred Microsofta i Amazon.coma.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here