Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je s novoimenovanim trgovinskim savjetnikom Ambasade Turske Sevgin Gungor o trenutnim turskim investicijama u BiH, te mogućnostima saradnje s ciljem dolaska novih investitora iz Turske.

Milinić je predstavio rad FIPA-e, saradnju s nadležnim institucijama na polju promocije BiH i njenih potencijala u inostranstvu, te trenutnim aktivnostima u BiH na pružanju podrške postojećim investitorima radi njihovog daljeg širenja i zapošljavanja lokalne radne snage.

Zaključno s decembrom 2017. godine, investicije iz Republike Turske u BiH su iznosile 420 miliona KM. Turska se nalazi na 11. mjestu na listi zemalja najznačajnijih stranih investitora u BiH, s učešćem od tri posto u ukupnim investicijama u BiH. Najznačajnije turske investicije u BiH su : Natron – Hayat d.o.o. Maglaj, Sisecam Soda Lukavac d.o.o. Lukavac i  Turkish Ziraat Bank Bosnia d.d. Sarajevo.

Istaknuto je da je priliv stranih ulaganja u 2017. iznosio 777 miliona KM, što predstavlja rast od 37.9 posto u odnosu na ulaganja iz 2016., te da u prvih šest mjeseci 2018., priliv stranih ulaganja iznosi 452 miliona KM.

Dogovoreno je da trgovinski savjetnik informiše privredne i industrijske regionalne komore u Turskoj, kao i nadležene institucije o potencijalima BiH s ciljem uspostave bliže saradnje, te da pruži podršku u implementaciji medijske kampanje „Invest in BiH“.

Također će informirati FIPA-u o održavanju značajnih investicionih konferencija i privrednih dešavanja na kojima bi se mogla predstaviti BiH i njeni investicioni projekti.

Istaknut je i značaj rada počasnih konzula BiH u Turskoj Kemala Bajsaka i Muzafera Čileka na promociji BiH i njenih potencijala, te saradnja s turskim privrednicima s ciljem investiranja u BiH.

 

 

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here