U okviru Sarajevskog festivala turizma koji je trajao od 24. do 26. oktobra održana je i stručna konferencija “Gastronomija i razvoj turističke destinacije”.

Ova konferencija okupila je izlagače i učesnike iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Namjera konferencije bila je da se prezentuju trendovi, dobre prakse i iskustva u razvoju gastro ponude i turizma, te da se kroz izlaganja i panel diskusiju kritički sagledaju mogućnosti i daju preporuke za razvoj gastro ponude i turizma u BiH, poručio je jedan od organizatora konferencije prof. dr. Almir Peštek.

Na konferenciji je organiziran i panel “Izazovi i mogućnosti za razvoj gastro turizma u BiH”.

„Prezentovane su dobre prakse i iskustva u razvoju gastronomije i turizma, a neki od zaključaka prema riječima profesora Pešteka su da BiH ima veliki potencijal za razvoj gastro ponude i gastro turizma. Gastro ponuda može biti dio postojeće ponude, ali se može razvijati i kao poseban, specifični oblik turizma. Gastro ponuda je dio naše kulture i tradicije i dobro je prepoznata od turista, posebno inostranih“.

Tokom konferencije naglašeno je kako je potrebna intenzivnija podrška javnog sektora razvoju turizma – ministarstva, lokalne zajednice i turističke zajednice.

Privatnom sektoru je potrebna podrška u smislu unapređenja i usklađivanja zakonskih rješenja koji regulišu turističko poslovanje, unapređenje poslovnog ambijenta za investicije, eliminacija sive ekonomije, smanjenje parafiskalnih nameta, itd.

Jedan od zaključaka je da je potrebno umrežavanje i razvoj klastera u turizmu, uz napomenu da nedostaje zajedničkog rada, uvezivanja i projekata. Stoga se kako je naglašeno treba povezivati i na regionalnom nivou i učiti jedni od drugih. Također, potrebno je raditi na razvoju i edukaciji dovoljnog broja kadrova u turizmu.

Bosna i Hercegovina ima značajan, ali ne i u potpunosti, iskorišten potencijal za razvoj u segmentu gastro ponude i njenog uključenja u ukupnu turističku ponudu“, rekao je Peštek.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here