Učešćem više od 500 sudija i pravnika, na Jahorini je održano 13. Savjetovanje iz oblasti građanskog prava. U organizaciji  Udruženja sudija Republike Srpske, o aktuelnim pitanjima iz oblasti građanskog prava u Bosni i Hercegovini te vezama između teorije i prakse, učesnici su se bavili kroz više sesija.

Ovo tradicionalno Savjetovanje ima veliki značaj za Ministarstvo pravde Republike Srpske i izgradnju našeg pravnog sistema. Zaključci i smjernice donešene na Savjetovanju, umnogome kreiraju program rada našeg Ministarstva“ izjavio je Slobodan Zec, pomoćnik Ministra pravde u Vladi RS.

Od prošlog Savjetovanja do danas, Ministarstvo je donijelo deset novih zakonskih propisa od kojih je barem polovina inicirana na ovom skupu“, dodaje Zec.

U dvodnevnom radu, najviše pažnje izazvala je sesija iz privredne oblasti gdje su svoja iskustva iz stečajne i likvidacione prakse iznijeli Jovanka Jovanović, predsjednik Okružnog privrednog suda u Doboju i Hakija Zajmović, stečajni sudìja Općinskog suda u Sarajevu. Na istom skupu, izvještaj o studijskoj posjeti Berlinu te uočene razlike i sličnosti stečajnog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini i Saveznoj Republici Njemačkoj, podnio je Nedeljko Milijević sudija Okružnog privrednog suda u Banjaluci.

Sudije izlagači iz Federacije BiH tokom ovogodišnjeg Savjetovanja iskazali su nadu da će Parlament FBiH na prvoj zakazanoj sjednici usvojiti Prijedlog Zakona o stečaju u FBiH i Nacrt Zakona o likvidacionom postupku. Novi Zakon o stečaju u Republici Srpskoj usvojen je još u martu 2016. godine.

Savjetovanje na Jahorini podržao je Projekat “Rješavanje pitanja dugovanja i prestanak poslovanja u Bosni i Hercegovini” kojeg provodi IFC, članica Grupacije Svjetske banke uz pomoć Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here