Ukupan obim razmjene bezalkoholnih pića i voda za osam mjeseci 2018. godine iznosio je 160 miliona KM, od čega na izvoz otpada 42 miliona KM a na uvoz 118 milion KM, rečeno je na sjednici Odbora Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića i voda VTK BiH. 
Pokrivenost uvoza izvozom u segmentu bezalkoholnih pića i voda iznosila je 36,07 posto.
Izvoz je u odnosu na isti period 2017. godine porastao za 6,5 posto a uvoz za 15,9posto. Vodeći izvozni proizvod koji je ujedno i vodeći uvozni proizvod je voda i mineralna voda sa dodatkom šećera 88 posto, zatim slijedi voda i mineralna voda bez dodatka šećera 10 posto te voćni sokovi tri posto.
Top pet izvoznih tržišta za pomenute proizvode su Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Švicarska i Mađarska. Bezalkoholna pića i vode najviše uvozimo iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije i Mađarske.

Na sjednici Odbora je, između ostalog, razmatran i usvojen Poslovnik o radu Odbora Grupacije, te problematika koja se odnosi na dosadašnje i buduće inicijative vezane za izmjenu Pravilnika o porezu na dodatnu vrijednost, odnosno visinu dopuštenog rashoda po osnovu kala, rastura, kvara i loma na koji se ne plaća porez na dodatnu vrijednost, te Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama BiH (deklarisanje voćnog nektara).

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here