Ambasadorica Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Zorica Bukinac boravila je jučer u prvoj posjeti Gradu Zenici, gdje je razgovarala s gradonačelnikom tog grada Fuadom Kasumovićem i predsjedavajućim Gradskog vijeća Goranom Bulajićem.

“Razgovarali smo o kulturi, sportu i privredi. Ekselenciju sam upoznao i s poslovnim zonama koje otvaramo, da prenese Udruženju privrednika Republike Slovenije kako je Grad Zenica stvorio sve preduvjete za ulaganje i da ima najbolje uvjete za investiranje. Slovenija je veliki investitor u BiH i zamolio sam da malo tih investicija dođe u Grad Zenicu – kazao je Kasumović.

Najavio je da će biti spremni da udovolje svim zahtjevima investitora te da će im pod najpovoljnijim uslovima omogućiti da pribave dozvole i prostor za rad.

Ambasadorica Bukinac je istakla kako su ekonomije naše dvije prijateljske zemlje ne samo povezane, kompatibilne, nego su sve više i zavisne.

“BiH je treća destinacija za finansijske investicije koje ima Republika Slovenija. Naravno, da bi se taj ritam i rast nastavio, slovenački investitori veoma cijene povoljne uslove i infrastrukturu, indikatore koji ukazuju da se radi o stabilnom i okolišu koji je prijateljski raspoložen za strane investicije. Kao što sam čula, a i sama se uvjerila, Zenica zaista nudi pogodne uslove za zainteresirane strane investitore”, kazala je ambasadorica Bukinac.

Podsjetila je kako slovenske firme u BiH zapošljavaju oko 15.000 građana.

“Zenica može biti nova destinacija za ekonomsku saradnju. Zenica ima svoju šansu”,  poručila je ambasadorica Bukinac.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here