Nedavno formirani Mehanizam koordinacije općine Čapljina razmatrao je na sjednici održanoj u srijedu Informaciju o napretku ostvarenom u procesu regulatornih reformi i unapređenja poslovnog okruženja koje se provode u okviru Projekta LIFE, koji implementira Međunarodna finansijska korporacija (IFC), a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon prezentacije, Mehanizam koordinacije razmatrao je i prijedloge privrednika s fokusom na smanjenje administrativnog opterećenja privrede ukidanjem suvišnih administrativnih postupaka ili njihovim pojednostavljenjem na način da općina pojedine informacije prikuplja po službenoj dužnosti, saopćeno je iz Općine Čapljina.

Privrednici su upozorili kako su često primorani dokazivati općinskim službama informacije koje općine već imaju, a kroz projekat Life rješava se taj problem.

Čapljinski načelnik Smiljan Vidić pojasnio je sudionicima Mehanizma koordinacije kako su upravo ovakva pojednostavljenja osnova aktivnosti Projekta LIFE i najvažniji razlog uspostave Mehanizma koordinacije s privrednicima.

Najavio je značajna unapređenja za privredu u narednim danima, jer je pri kraju uspostava novog regulatornog okvira, koji bi trebao riješiti slične situacije. Pojasnio je da su stručnjaci IFC-a analizirali stanje svih općinskih procedura, sačinili detaljan prijedlog usklađivanja svih postupaka i njihove racionalizacije, što bi se značajno trebalo odraziti na unapređenje poslovnog okruženja i povećanje investicija u općini. Projekt se posebno bavi sistemom upravljanja rada s investitorima.

U tom kontekstu, privodi se kraju izrada investicijskog profila Općine, dok su evidencija postojećih investitora i post investicijska podrška već uspostavljene. Sve navedeno biti će osnova za rad Mehanizma koordinacije u narednom periodu.

U nastavku sjednice Mehanizam koordinacije razmatrao je i usvojio Plan rada Mehanizma za narednu godinu.

Mehanizam koordinacije Općine Čapljine je formiran na inicijativu načelnika Općine, a okuplja najutjecajnije predstavnike privrednog sektora, čija su firme nositelji privrednih aktivnosti u općini Čapljini. Formiranje Mehanizma koordinacije i njegov rad podržan je Projektom privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou (LIFE).

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here