Priča o uspjehu, napretku, povjerenju i pouzdanosti i ove godine okupila je samo one najbolje iz poslovnog svijeta BiH – istaknuto je danas u Sarajevu na pres-konferenciji povećenoj projektu i predstojećoj konferenciji „Pouzdanost 2018.

Od 32.292 bh. kompanije koje su predale završne račune za prošlu godinu, njih 14 posto (4.511) ispunilo je kriterije bonitetno pouzdanih, što čini jedan posto više nego prethodne godine. Koliku važnost one predstavljaju za bh. privredu govori podatak da ukupan prihod bonitetno pouzdanih kompanija u BiH u 2017. godini iznosio 17,5 milijardi KM, što je povećanje od dvije milijarde KM u odnosu na prethodnu godinu. Posebno je istaknuto da više od 85 posto bonitetno pouzdanih kompanija čine mala i srednja preduzeća.

To je jedan od razloga da se bonitetno pouzdane kompanije okupe godišnje na jednom mjestu, na konferenciji “Pouzdanost 2018” koja će biti održana 28. novembra. Kompanijama koje su ispunile međunarodno priznate standarde bit će uručena bonitetna priznanja i „bonitetne zvijezde“.

LRC BIS je prije četiri godine pokrenuo ovaj projekt i u saradnji sa Poslovnim novinama predstavlja priče o uspjehu, te afirmira one najbolje vrijednosti koje bi trebale biti glavne osobine uspješnih i onih koji to žele biti. Suorganizator projekta i ove godine je BBI banka i njen BBI VIP Business Club, dok je specijalni partner Express Courier – licencirani zastupnik za UPS u BiH.

“Kada smo krenuli sa cijelom pričom o bonitetnoj pouzdanosti, željeli smo stvoriti brend i ideju koja će zaživjeti među privrednicima i bh. javnosti i nije nam trebalo mnogo vremena da jednoglasno izaberemo termin pouzdanost, koji će sve te vrijednosti uokviriti u jednu riječ. LRC kontinuirano radi na prikupljanju, obradi, distribuciji poslovnih informacija, prije svega o finansijskim pokazateljima poslovanja domaćih i kompanija u regiji. Upravo te informacije su temelj projekta Pouzdanost, jer predstavljaju objektivan, stručan i nezavisan okvir za formiranje bonitetnih ocjena”, kazao je izvršni direktor LRC-a Emil Kučuković.

Predstavljajući stanje ovog segmenta bh. ekonomije u 2017. glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina Alena Ahmetspahić- Fočo posebno je naglasila da kontinuitet bonitetne pouzdanosti u posljednje tri finansijske godine ima 1.720 kompanija.

“Bonitetna pouzdanost predstavlja garanciju da kompanija posluje natprosječno, da je vjerovatnoća da će u idućoj godini zabilježiti blokadu transakcijskog računa vrlo mala, a certificirano preduzeće jača svoj ugled, dokazuje da je pouzdan i poželjan partner, te jača svoju poziciju na domaćem i međunarodnim tržištima”, kazala je Ahmetspahić-Fočo.

Direktor marketinga i komunikacija BBI banke Dino Selimović kazao je da je strategija te banke podrška razvoju privrede u BiH i povećanju proizvodnih kapaciteta domaćih kompanija.

“Raduje nas da možemo podržati bh. bonitetno pouzdane kompanije. Ohrabruje činjenica da je u odnosu na prošlu godinu zabilježen rast bonitetno pouzdanih kompanija, a BBI banka, kao finansijska institucija koja pomaže i podržava korisne ideje i projekte rado će pomoći dobitnicima zvijezda bonitetne pouzdanosti da nastave i dalje rasti i za njih smo spremili posebne pogodnosti”, naveo je Selimović.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here