Gala večer na kojoj su bili izloženi predmeti iznimne vrijednosti, autentični jelovnik i posuđe koje se koristilo prilikom svečane večere 1897. godine u novootvorenoj Vijećnici kao najreprezentativnijem objektu iz austro-ugarskog perioda, održana je sinoć u Vijećnici u okviru Sarajevskog festivala turizma.

To je doprinos Grada Sarajeva programu Festivala, koji realizuje zajedno sa Udruženjem kuhara u Bosni i Hercegovini.

U ime Grada Sarajeva, pokrovitelja te sajamske manifestacije, brojne domaće i strane zvanice pozdravio je zamjenik gradonačelnika Milan Trivić.

Dogradonačelnik Trivić i predsjednik Udruženja kuhara Nermin Hodžić uručili su Zahvalnicu Hasanu Viliću, za neizmjerni doprinos u razvoju poslastičarstva i očuvanju gastronomske tradicije BiH. Vilić je primio i Lentu počasnog člana Udruženja, koju mu je uručio poznati kuhar Stevo Karapandža.

Danas će, drugog dana Sarajevskog festivala turizma, biti održana stručna konferencija “Gastronomija i razvoj turističke destinacije” koja okuplja izlagače i učesnike iz BiH, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

“Namjera konferencije je da se prezentuju trendovi, dobre prakse i iskustva u razvoju gastro ponude i turizma te da se kroz izlaganja i panel diskusiju kritički sagledaju mogućnosti i daju preporuke za razvoj gastro ponude i turizma u BiH, poručio je jedan od organizatora konferencije Almir Peštek.

Naglasio je da gastro ponuda može obogatiti postojeće turističke proizvode, da omogućava kreiranje imidža destinacije, ali da može biti i samostalan turistički proizvod.

“Lokalna hrana je dio lokalne kulture i životnog stila i može se koristiti u promociji, pozicioniranju i brandingu turističke destinacije. BiH ima značajan, ali ne i u potpunosti, iskorišten potencijal za razvoj u segmentu gastro ponude i njenog uključenja u ukupnu turističku ponudu”, rekao je Peštek.

U petak Udruženje kuhara u BiH i klub ljubitelja palačinaka obara Guinnessov rekord u kategoriji serviranje palačinaka gdje planiraju pripremiti 13 hiljada palačinaka. Kompanija Podravka pobrinula se da palačinke koje će biti dijeljene kako posjetiocima sajma tako i socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva, budu premazane najfinijim proizvodima.

Sarajevski festival turizma je prilika da na jednom mjestu Bosna i Hercegovina predstavi sve svoje turističke potencijale kako građanima, tako i turističkim agencijama iz inostranstva.

Za posjetioce sajam je otvoren od 10.00 do 18.00 sati, a ulaz u dvoranu “Mirza Delibašić” je besplatan, saopćili su organizatori.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here