Centar za poduzetnike i investitore “Business point Zenica”, koji je, uz podršku Evropske unije i Vlade Njemačke, danas svečano otvoren u prostoru Zeničke razvojne agencije ZEDA, u narednom će periodu biti prva adresa na kojoj će  potencijalni ulagači dobiti sve informacije o mogućnostima ulaganja u Gradu Zenici.

“Ovo je samo tačka na „i“, na sve što smo radili protekle dvije godine u saradnji sa Gradskom upravom, kroz proces uvođenja BFC certifikata u Grad Zenicu, zatim i osmišljavanju poiticajnih mjera, a sve u saradnji sa EUProLOcal programom, koji se finansira iz sredstava EU i putem Agencije GIZ njemačke vlade. Ovo nam otvara buduće perspektive”, kazao je direktor ZEDA-e Senad Pašalić, istaknuvši da je Centar uistinu  kruna uspostavljenog sistema između Udruženja poslodavaca Zenica, Gradske uprave i Agencije ZEDA.

“To se reflektiralo i na grant podršku, koja je bila jako bitna, a prije svega, za firme u metaloprerađivačkom i drvnom sektoru, gdje je naših sedam firmi povuklo oko 680.000 KM za unapređenje konkurentnosti.

Svaki projekt koji vodi poboljšanju poslovnog ambijenta i povećanju investicija, indirektno je koristan i za Grad Zenicu – kazala je Amra Mehmedić, savjetnica za privredu gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

Gradonačelnik Kasumović je podvukao kako je svjestan da samo privlačenjem investicija može biti bolje i gradu i građanima i državi BiH.

“Ove smo godine, prvi put u budžet, izdvojili oko milion KM za podršku poduzetništvu, u čemu su nam sa svojim idejama veliku pomoć dali privrednici. Još više ćemo izdvojiti sredstava da privučemo investicije”, najavio je Kasumović.

On je najavio da će za samo jednu KM investitorima prodavati građevinsko zemljište, ali i da će sve potrebne dozvole, ako imaju čiste papire, umjesto za sadašnjih sedam, dobijati za samo tri dana.

Otvaranje Centra koštalo je 201.028 KM, a sa 160.150 KM podržali su ga Evropska unija i Vlada Njemačke.

Svečanosti su prisustvovali i Sinno Khaldoun, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, te Brigitte Heuel-Rolf, direktorica GIZ Ureda za BiH i Crnu Goru, koji su izrazili zadovoljstvo što su mogli podržati ovaj projekt, kao i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić. 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here