Razgovarala: Mirela Haskić

Teknoxgroup BH je službeni distributer Caterpillar strojeva za Bosnu i Hercegovinu koji unatoč nedostatku velikih infrastrukturnih projekata u našoj zemlji uspješno posluje već 22 godine. Pored Caterpillar opreme, Teknoxgroup je također distributer mobilnih drobilica i sita firme Hartl te opreme firme Komptech za mehanički, mehaničko-biološki tretman čvrstog otpada i biomase i procesuiranja biomase za korištenje kao obnovljivog goriva.Mirza Sabljica, generalni direktor za Teknoxgroup BH u razgovoru za Business magazineističe da i ove godine bilježe uspješne poslovne rezultate, ali također naglašava danije došlo do pozitivnih pomaka u građevinskom sektoru, što je bio i najveći izazov za kompanijukoja uslugama i proizvodima prati tu industriju.

BM: Kakve poslovne rezultate ste zabilježili u protekloj godini i koji su to najznačajniji projekti koje ste realizirali?

SABLJICA: Mogu se pohvaliti da smo do oktobra plan za 2018. godinu, ostvarili u procentu od 97 posto, a s obzirom na to da nam preostaju još dva mjeseca do kraja godine, plan ćemo sigurno prebaciti za par procenata i na prihodovnoj, a i na profitnoj strani. Što se tiče realiziranih projekata, koji su direktno uticali na ovakav rezultat, mogu reći da se nije dešavalo ništa spektakularno, s obzirom na to da je izostao doprinos iz nama  bitnog segmenta, a to je cestogradnja i obnavljanje infrastrukture u BiH.

Poznato vam je da ove godine osim završetka dionice autoputa Doboj-Banja Luka i završnih radova na dijelu Koridora Vc,  Zenica Jug – Zenica Sjever, nije urađeno ništa više u segmentu izgradnje autoputeva u BiH. No, mi smo bili prisutni  na pomenutim projektima uz naše kupce i partnere koji posjeduju opremu koju mi prodajemo i servisiramo. Također, davali smo podršku i na dionici brze ceste Stolac – Neum koja je u izgradnji, a nosioci poslova su kupci Caterpillar opreme.

Tokom proteklog perioda uspjeli smo dobiti i poslove na nekoliko javnih tendera u oblasti šumarstva i gospodarenja otpadom i tim preduzećima isporučili smo sofisticiranu opremu koja je tehnički i cjenovno zadovoljila potrebe raspisanih tendera. Radi se o buldožerima srednje klase i utovarivačima gusjeničarima koji su namijenjeni aplikacijama za šumska gazdinstva i komunalne deponije. Pored pobrojanog, naravno da smo se trudili da zadovoljimo potrebe naših kupaca novom i polovnom opremom, kao i sa vrhunskom tehničkom podrškom. Početkom septembra, započeli smo i akciju u segmentu prodaje malih mašina i ona je aktuelna do kraja 2018. godine. Pored direktnog kontakta sa klijentima, sve informacije o akcijama plasiramo putem internet pretraživača i naše zvanične web stranice. Ove godine se probudio i segment najma naše opreme, a uspješno smo potpisali i realizirali nekoliko ugovora sa inostranim kompanijama koje posluju na teritoriji naše države. Jedan od tih ugovor je dugoročni najam opreme na period od sedam  godina.

BM: Kakoocjenjujete stanje u građevinskom sektoru? Da li je došlo do nekih pozitivnih pomaka? S kojim izazovima ste se susretali?

SABLJICA: Nažalost,veoma malo je pozitivnih vijesti. Osim tri značajnija projekta, autoput Doboj-Banja Luka, dio Koridora Vc oko Zenice i cesta Stolac-Neum, ništa toliko pozitivno da bi se moglo reći da naš građevinski sektor izlazi na zelenu granu. Tu su i sporadični poslovi u obnavljanju lokalne infrastrukture, iskopi, asfaltni radovi, no sve u veoma malom obimu da kažemo da u građevinskom sektoru postoje vidni pomaci naprijed. Samim tim lako je zaključiti da su najveći izazovi nedostatak projekata i masovnih radova u svim segmentima građevinarstva, a naročito niskogradnja u obnovi i izgradnji putne infrastrukture. To je zamajac naše građevinske industrije sa direktnim uticajem i na sve nas koji uslugama i proizvodima pratimo tu industriju.

BM: Zastupnik ste Caterpillara u BiH već 22 godine. Koliko je zahtjevno biti zastupnik jedne renomirane kompanije i šta je najviše doprinijelo da u BiH uspješno poslujete već treću deceniju?

SABLJICA:Naša kompanije je na tržištu BiH od novembra 1996. godine i rasla je i razvijala se kako bi na najbolji mogući način zadovoljila potrebe domaćeg tržišta za svjetski poznatim brandom kao što je Caterpillar. Biti zastupnik kompanije Caterpillar, odnosno prodavati opremu i nuditi usluge po standardu jednog od najvećih premium brandova u građevinskoj industriji, na cjenovno osjetljivom tržištu kao što je naše, izuzetno je zahtjevan i kompleksan zadatak. Ali, mi smo dokazali da je to moguće i da taj posao radimo dosta uspješno na zadovoljstvo, prije svega, naših cijenjenih kupaca, dobavljača, poslovnih partnera, vlasnika kapitala, Caterpillara, a na kraju i nas samih. Svi pobrojani prepoznali su naš kvalitet, konstantan razvoj, kontinuitet, profesionalizam i izvrsnost što nam je otvorilo mogućnosti uspješnog poslovanja za sve ove godine u BiH.

BM: Koje usluge pružate klijentima i šta im savjetujete prilikom odabira strojeva za rad?

SABLJICA:Kako bi svojim klijentima pružili širok izbor proizvoda branda Caterpillar i naših usluga, mi nudimo raznovrsna rješenja. Na cijelom tržištu BiH nudimo podršku proizvodima, uključujući sporazume o podršci korisnicima, obnovu prije i nakon pojavljivanja kvarova, nabavku nove opreme i motora, nabavku korištene opreme, najam opreme i naravno savjetovanje i projekte. Naš prevashodni cilj je da damo našim rješenjima natprosječnost koju će svi, uključujući našu konkurenciju, prepoznati kao ključni faktor uspjeha naših najvjernijih klijenata. Mi smatramo da na taj način razvijamo i pružamo najbolja rješenja od najveće vrijednosti za naše klijente. Prilikom odabira opreme za rad naše klijente savjetujemo da planirani novac potroše na najbolji mogući način, odnosno da nabave opremu koja će najviše odgovarati poslovima i projektima za koje planiraju nabavku tj. savjetodavno djelujemo na kupce u smislu da im pomognemo da nabave ono što je najadekvatnije za uloženi novac. Na koncu, njihovo zadovoljstvo je najveća satisfakcija i za našu kompaniju.

BM: Koliko je teško boriti se na bh. tržištu s konkurencijom koja nudi znatno jeftinije proizvode? Da li u BiH kod izbora strojeva za rad presudnu ulogu igra kvalitet ili cijena?

SABLJICA:S obzirom na to da je BiH cjenovno osjetljivo tržište, izuzetno je teško prodavati proizvode pod etiketom premium brand. Ali i na našem tržištu postoje kupci koji znaju cijeniti kvalitet i koji znaju prepoznati kritične faktore uspjeha. Drugim riječima, hoću da kažem da imamo klijente koji izuzetno cijene odnos prema njima, izvrsnost usluga, efikasnu organizaciju, finansijsku stabilnost, znanje vezano za proizvode i njihovu primjenu.

BM: S obzirom na to da uspjeh svake kompanije zavisi i od kvalitetnog tima, na koji način ulažete u svoje zaposlenike?

SABLJICA: Ja često naglašavam da su najveća snaga komapnije naši ljudi. Zacrtane ciljeve ostvarujemo zahvaljujući snazi, profesionalnosti, izvrsnosti i entuzijazmu naših zaposlenih. Oni su pravi predstavnici kompanije Teknoxgroup i njenog rada koji svakog dana obogaćuju svojom etikom, produktivnošću, timskim radom i pristupom. Naši ljudi ključno utiču na pozitivne odnose s našim klijentima i ostvaruju nijhovo potpuno zadovoljstvo. Ulaganje u njihovo znanje, konstantnu edukaciju i nadgradnju ključna je zadaća kompanije. Kroz edukativne trening centre, koje posjeduje Caterpillar širom svijeta, mi svoje zaposlenike pripremamo za sve izazove koji se javljaju u našoj industriji.

BM: Kakvi su Vam planovi za budućnost? Šta možemo očekivati od Teknoxgroup i Caterpillara u narednoj godini?

SABLJICA:  Planovi za budućnost su uvijek ambiciozni, ali realni i optimistični i u skladu sa mogućnostima tržišta na kojem poslujemo. Naš je cilj zadržati profitabilnost, trend rasta i udio na tržištu. Također nam je veoma bitno da naši kupci zadrže povjerenje i da im kompanija Teknoxgroup BH bude opcija broj jedan kada razmišljaju o nabavci opreme ili usluga iz asortimana koji nudimo. Caterpillar nastavlja ulaganja i razvoj u proizvode budućnosti, ili kako su oni to nazvali era pametnog željeza. Mi pratimo taj trend i naše tržište upoznajemo sa sofisticiranom opremom koja može na najjednostavniji način zadovoljiti sve potrebe kupaca. Pored Caterpillar opreme, Teknoxgroup je također distributer mobilnih drobilica i sita firme Hartl, te opreme firme Komptechza mehanički, mehaničko-biološki tretman čvrstog otpada i biomase i procesuiranja biomase za korištenje kao obnovljivog goriva. U svakoj od navedenih grupa mi želimo biti prepoznati kao najpoželjnija opcija za naše klijente.

 

 

PREKOMirela Haskić
IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here