Direktor Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Muamer Bandić i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić održali su danas u Podgorici sastanak na kojem su razgovarali o saradnji tih institucija i razmjeni iskustava u projektima gdje međusobno participiraju.

Bandić je kazao da te dvije institucije blisko sarađuju na zajedničkim aktivnostima u regionalnim tijelima, kao što je Centar javnih službi za zapošljavanje zemalja jugoistočne Evrope, na implementaciji projekata Vijeća za regionalnu saradnju te da su aktivni članovi Svjetske asocijacije javnih službi za zapošljavanje.

“U svim našim aktivnostima se ogleda želja i nastojanje za unapređenje stanja na tržištima rada, naših država i regiona, te ovaj sastanak treba posmatrati u tom kontekstu, jer upravo kroz aktivno učešće u regionalnim i globalnim inicijativama možemo pozitivno uticati na kretanja na domaćem tržištu rada”, kazao je.

Na sastanku je razgovarano i o sezonskom zapošljavanju u Crnoj Gori. Činjenica je da Crna Gora i dalje ima potrebu za sezonskim radnicima u oblasti turizma i ugostiteljstva, a radnici iz Bosne i Hercegovine već tradicionalno tu vrstu poslova pronalaze u Crnoj Gori.

“Podaci kojima raspolažem govore da se po broju zaposlenih na ovim poslovima radnici iz BiH nalaze na drugom mjestu. Ne postoje ozbiljniji problemi u toj oblasti, ali mislim da bi razmjena podataka o radnicima bila od obostrane koristi”, rekao je Bandić.

Na sastanku su razmijenjene generalne informacije o aktivnostima koje provode obje institucije, kao i pozitivna iskustva tih aktivnosti, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here