Kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jingping) i službeno je otvorio najveći most u svijetu preko mora, kolosalni projekt koji povezuje Hong Kong, Makao i kontinentalnu Kinu, u vrijeme kada Peking učvršćuje vlast u bivšoj britanskoj koloniji.

U toj infrastrukturi dugoj 55 kilometara izmjenjuju se dug cestovni most koji vijuga iznad voda delte Biserne rijeke i podmorski tunel.

Zahvaljujući umjetnim otocima i orijaškim petljama, omogućuje povezivanje hongkonškog otoka Lantaua na istoku s bivšim portugalskim posjedom Makaom i gradom Zuhaijem, u pokrajini Guangdongu na zapadu, prenosi “Index.hr”.

Most će se za promet otvoriti u srijedu, dan nakon svečanog otvorenja.

“Službeno proglašavam otvorenim most Hong Kong – Zhunai – Macao”, rekao je kineski predsjednik u kratkoj izjavi na prigodnoj svečanosti u Zuhaiju, nakon čega je na golemom ekranu iza njega puštena videomontaža s vatrometom na ogromnom mostu.

Predsjednik hongkonške vlade Keri Lem (Carrie Lam) je prije toga zahvalio kineskom predsjedniku što je došao na tu svečanost i pohvalio je “veličanstven izgled” mosta.

Izgradnju mosta koja je počela 2009. obilježili su prekoračenje rokova, probijanje budžeta, optužnice za korupciju i pogibije radnika.

Vlasti očekuju da će ovo graditeljsko čudo potaknuti trgovinu zahvaljujući približavanju dvije obala tjesnaca.

No, protivnici projekta u Hong Kongu vide ga kao pokušaj Pekinga da učvrsti vlast u bivšoj britanskoj koloniji koja na papiru ima široku autonomiju zahvaljujući načelu “Jedna zemlja, dva sistema” primijenjenom kod njenog povratka pod kinesku vlast 1997.

IZVORvijesti.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here